Recept afdrukken
No ratings yet

Njoe Joek Doe Kow Tsjow Mie Foen

mihoen met rundvlees en boontjes
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram mihoen
  • 400 gram rundvlees mager
  • 400 gram sperzieboontjes dunne
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 1 eetlepel(s) sesamolie
  • 1 teen knoflook ragfijn gehakt
  • dl runderbouillon
  • ½ theelepel gemberwortel geraspte
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepel(s) lichte sojasaus

Instructies

  • Bereid de mihoen zoals aangegeven op de verpakking, laten uitlekken en snijden in stukjes van 5 tot 7 cm.
  • Snij het vlees (kogelbiefstuk, entrecote zonder vetrand) in reepjes.
  • Snij de boontjes in stukjes van 5 cm.
  • Verhit beide oliesoorten in een wadjan.
  • Bak de boontjes al omscheppend voor 2 min. en schep ze daarna uit de wadjan, laat ze boven de wadjan even uitdruipen en houd ze daarna warm.
  • Fruit in de overgebleven olie de knoflook en gemberwortel gedurende 30 sec.
  • Voeg de reepjes vlees toe en laat deze onder voortdurend omscheppen bakken totdat het vlees zijn oorspronkelijke kleur heeft verloren.
  • Schuif het vlees naar een zijde van de wadjan en voeg bouillon, zout en sojasaus toe. Roer alles goed door.
  • Schep de mihoen door het vocht en laat alles 1 tot 2 min. heel zachtjes koken.
  • Schep vervolgens het vlees en daarna de boontjes erdoor. Laat alles door en door warm worden.
  • Serveer het gerecht op voorverwarmde borden.

Notities

In plaats van rundvlees kan ook lamsvlees of geitevlees gebruikt worden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gimbal Oedang Croquant

gebakken garnalenkoekjes
Recept categorieën: Hapjes, Koek, Koude Hapjes, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • dikke santen
  • zout naar smaak
  • 4 rode uien
  • 2 witte uien
  • 10 eetlepel(s) rijstemeel
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel koenjit
  • ½ theelepel trassi

Instructies

  • Ontdoe de kleine garnalen van de kop.
  • Leng het meel aan met water en dikke santen.
  • De kruiden worden fijngestampt, voeg hierbij de garnalen en het beslag.
  • Maak in een wadjan 2 kopjes olie warm, doe nu een soeplepel van dit beslag heel dun in de verwarmde olie en laat de gimbal krokante worden.
  • Het aangelengde meel moet zo dik zijn als pannenkoekbeslag.
  • Men kan er ook wat fijngesneden uitjes en bieslook aan toevoegen.

Notities

Gimbal of rempejeh kan ook van fijne teri gemaakt worden.

Lapis Soerabaja
Recept afdrukken
No ratings yet

Lapis Soerabaja van Lidy Poll-Weber

Rundvlees zoals in Surabaya
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram sucadelappen
  • 1 lombok rawit of 1 flinke theelepel sambal oelek
  • 1,5 eetlepel(s) ketoembar
  • 3 kruidnagels eventueel gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder djahé of een stukje verse gember
  • ½ theelepel peper
  • zout
  • 2 eetlepel(s) olie om te bakken

Instructies

  • Wrijf de scherpe peper, ketoembar, kruidnagelen, nootmuskaat, gember(wortel) en zwarte peper met wat zout in een oelekan (vijzel of mixer) fijn.
  • Wrijf het vlees in met deze kruiden boemboe).
  • Leg ze in een pan en schenk er zoveel water bij dat ze net onder staan.
  • Breng aan de kook, leg het deksel op de pan en temper de hittebron.
  • Stoof het vlees zachtjes in 2 à 2,5 uur tot bijna al het kookvocht is verdampt.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het uitlekken.
  • Vang het kookvocht op.
  • Verhit de olie in een wadjan of braadpan en bak het vlees rondom bruin en knapperig.
  • Schep er het kookvocht door en laat dit even tot sausdikte inkoken.
  • Naar smaak kan je er ook een scheut ketjap manis aan toevoegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoetzure saus 2

Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: J.T. Ancona

Equipment

Ingrediënten

  • 1 paprika groen
  • enkele worteltjes
  • wat knoflook
  • bouillon
  • Gula Jawa
  • rode wijnazijn
  • ketjap
  • maizena
  • wat uitgelekte ananas uit blik
  • een paar bolletjes gember

Instructies

  • In de wadjan olie heet laten worden en de kleingesneden paprika, wortel en uitgeperste knoflook bakken.
  • Giet er voorzichtig een kopje bouillon bij met 1 eetlepel Gula Jawa, een scheut azijn, 1 eetlepel ketjap en wat zout.
  • Goed doorroeren en circa 10 minuten laten sudderen.
  • Daarna binden met wat maizena.
  • Nog even laten stoven tot de saus dik en helder is.
  • Proef om smaak en voeg op het laatst nog wat fijngesneden gember toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Ajam masak mosterd van Astrid Veltman

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 6 rode lomboks
  • 10 rode ui
  • knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • wat asemwater
  • azijn

Instructies

  • Maak de kip schoon en snijd hem in stukjes.
  • Snipper de lomboks, de uien en de knoflook fijn en wrijf ze in de tjobèk tot een boemboe.
  • Verhit wat olie in een wadjan of koekenpan en fruit de boemboe hierin.
  • Doe er de stukjes kip, wat asemwater, wat azijn en de mosterd bij en laat de kip in dit sausje zacht koken.
  • Dit gerecht moet helemaal droog zijn.