Recept afdrukken
No ratings yet

Hemelse Croissantwafels met Aardbeien en Slagroom

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Ontbijt
Porties: 6 stuks
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 blik croissantdeeg normaal
  • 500 gram verse aardbeien
  • 250 milliliter slagroom
  • 120 gram ongezouten pistachenoten
  • 6 muntblaadjes
  • 1 theelepel suiker
  • Poedersuiker
  • Stroop

Instructies

  • Klop de slagroom op met suiker totdat het stijf is.
  • Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een brede ronde spuitmond.
  • Was de aardbeien en verwijder de groene kroontjes.
  • Halveer ze vervolgens.
  • Pel de pistachenoten en hak ze grof.
  • Verhit het wafelijzer.
  • Open het blik met croissantdeeg en rol de croissants op zoals aangegeven op de verpakking.
  • Plaats het deeg in het wafelijzer.
  • Zorg ervoor dat de croissants voldoende ruimte hebben om te groeien.
  • Open het wafelijzer wanneer de croissants lichtbruin zijn.
  • Serveer de warme croissantwafels met een toefje opgeklopte slagroom, verse aardbeien, gehakte pistachenoten en een paar blaadjes gewassen munt.
  • Naar keuze kun je de croissantwafels bestrooien met poedersuiker of serveren met stroop.

Notities

Een licht mousserende wijn zoals een Prosecco past goed bij dit feestelijke ontbijt of brunchgerecht. De verfrissende bubbels vormen een mooie tegenhanger voor de zoete en romige elementen van de croissantwafels en de slagroom.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige wafelsmet zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Recept categorieën: Ei, Vis, Zalm
Feestdagen etc: Pasen

Ingrediënten

  • 8 eieren
  • 400 g volle kwark
  • 1 bakje dille
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 20 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 600 g spinazie
  • 1 bekertje crème fraîche 200 g
  • 300 g gerookte zalm
  • 1 citroen schoongeboend

Instructies

  • Verwarm het wafelijzer.
  • Klop 4 eieren los met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het bakmeel en 1 tl zout erboven en roer tot een glad, stevig beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter en verdeel de helft van het beslag over de 2 holtes.
  • Bak de wafels in ca.
  • 6 min.
  • goudbruin en gaar (dat verschilt per wafelijzer).
  • Bak zo nog 2 wafels.
  • Kook ondertussen de rest van de eieren in ca.
  • 6 min.
  • zacht.
  • Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  • Verhit de olijfolie in de koekenpan en roerbak de spinazie in delen net gaar.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden (of een grote schaal), bestrijk met crème fraîche en verdeel de spinazie en zalm erover.
  • Leg de eitjes erop, bestrooi met peper en een beetje zout, de rest van de dille en serveer met een partje citroen.

Notities

Variatietip
Heb je geen wafelijzer?
Gerookte zalm met ei en spinazie is ook lekker op geroosterd Korenlanders van PLUS brood.
Variatietip 2.
Gebruik de smoked eggs voor dit recept, een goede combi met de zalm!

Recept afdrukken
No ratings yet

Warme wafels

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 375 ml melk
  • 250 g bloem
  • 20 g suiker
  • snuifje vanillepoeder
  • 5 g honing
  • 65 g boter
  • 1 eetlepel arachide-olie
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 25 g verse gist
  • snuifje zout

Versiering:

  • poedersuiker
  • esdoornsiroop
  • half boter/half blonde suiker of vrij naar smaak

Instructies

  • Los de gist op in de (lauwe) melk, voer er de honing aan toe en zet even opzij.
  • Zeef de bloem in een ruime kom en maak er een kuiltje in.
  • Strooi het zout en het vanillepoeder op de rand van de bloem.
  • Doe het ei en de eidooier, samen met de arachide-olie in het kuiltje.
  • Smelt de boter op een zacht vuurtje.
  • Strooi de suiker op de rand van de bloem.
  • Giet het melk-gistmengsel in twee keren in het kuiltje en roer met de garde zodat je geen klonters hebt.
  • Schenk er de gesmolten boter als laatste bij en meng tot een homogeen mengsel.
  • Laat een halfuurtje rusten en rijzen met een handdoek of plasticfolie over de kom.
  • Wanneer de hoeveelheid is verdubbeld, kan je beginnen te bakken.
  • Verhit het wafelijzer en smeer de binnenkant n keer in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin.

Notities

Elk wafelijzer is anders, maar doorgaans mag de thermostaat relatief hoog staan. Een beetje testen is de boodschap.
Serveer met poedersuiker, boter, esdoornsiroop of 'ezelboter' (een mengeling van half boter, half blonde suiker).

Recept afdrukken
No ratings yet

Vanillewafels van Sofie Dumont

Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Voor 15 à 20 wafels:

  • 300 g bloem
  • 1 snuifje bakpoeder
  • 250 ml melk
  • snuifje zout
  • 40 g suiker
  • 30 g honing
  • 100 g boter
  • 2 eieren 100 g
  • 1 vanillestok
  • arachide-olie

Instructies

  • Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit.
  • Voeg bij de boter.
  • Roer de malse boter tot crème.
  • Voeg de suiker en de honing toe en roer goed.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer telkens tot de vloeistof wordt opgenomen.
  • Roer er straalsgewijs de helft van de melk bij.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng onder het beslag..
  • Voeg de rest van de melk toe en roer tot een glad deeg.
  • Laat het deeg een halfuurtje rusten.
  • Verhit het wafelijzer en smeer voor je begint te bakken éénmalig in met een likje arachide-olie.
  • Bak de wafels in 2 à 3 minuten goudbruin en laat afkoelen op een rooster.
  • TIP:
  • Werp het vanillestokje niet weg.
  • Daarvoor zijn ze veel te kostbaar.
  • Steek het in een pot met gewone suiker, na verloop van tijd heb je echte vanillesuiker.
  • Ik laat zo’n stokje drogen op het fornuis of de oven.
  • Daarna mix ik helemaal fijn en dan krijg je heerlijk vanillepoeder dat je in allerlei gebak kan gebruiken.
  • Een echte aanrader!
  • Ook dit kan je gebruiken in plaats van een vanillestok.
  • Soms meng ik nog gauw wat rozijnen onder het deeg

Notities

Lekker met een glas koude melk.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte nieuwjaarswafeltjes

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 500 gr kristalsuiker
  • 500 gr boter
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 6 eieren
  • een snufje zout

Instructies

  • Smelt de boter, voeg de bloem, de suiker en de eieren toe en laat 12 uur rusten.
  • Vorm er balletjes van en bak deze in een ingevet wafelijzer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse wafels echt Belgisch

Recept categorieën: Dessert, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gr boter
  • 40 gr suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snuf zout
  • 1 middelgroot ei
  • 4 eetlepels melk
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr kandijsuiker bruine fijne
  • olie om in te vetten

Instructies

  • Roer de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout schuimig en meng het ei en de melk erdoor.
  • Zeef het bakmeel Boven een kom, meng het beetje bij beetje door het botermengsel en kneed dit met de kandijsuiker tot een deeg.
  • Vorm 6 bolletjes van het deeg.
  • Laat het wafelijzer ,op middelhoge temperatuur heet worden en vet het in met olie.
  • Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en doe het wafelijzer dicht.
  • Bak de wafel in ± 1½ minuut bruin.
  • Bak de rest van de wafels op dezelfde wijze.
  • Vet het ijzer tussentijds in met olie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse wafels ala Astrid Veltman

Recept categorieën: Dessert, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Porties: 4 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 125 gr bruine suiker
  • 2 eieren
  • 75 gr boter

Instructies

  • Roer de boter zacht en voeg er de eidooiers met de suiker aan toe.
  • Voeg lepel na lepel de bloem en het stijfgeklopte eiwit bij.
  • Bestrooi een bord en de handen met een snufje bloem.
  • Maak het deeg tot langwerpige rolletjes, die u in een warm beboterd wafelijzer bakt.

Notities

Deze wafels bieden het voordeel dat ze op reis kunnen worden meegenomen en dat ze, indien ze in een blikken doos worden bewaard, verscheidene dagen goed blijven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Knappende wafels met zoute of zoete vulling

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Gebak, Hartige taart, Taart
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pond bloem
  • 1 ons boter
  • 6 deciliter melk
  • 1 ei
  • 20 gram gist
  • wat zout

Instructies

  • Maak een glad beslag van de bloem [vermengd met het zout], het ei en de lauwe melk.
  • Roer er tenslotte de gist door, die men met wat lauwe melk heeft aangemengd en de gesmolten boter.
  • Laat het beslag op een warme plaats ongeveer 3 kwwartier rijzen.
  • Vet het wafelijzer in en verwarm het voor.
  • Bak van het beslag dunne wafels en bestrooi wanneer er een zoete vulling in komt.
  • Deze wafels worden bros en zijn buitengewoon geschikt om gevuld te worden.

Notities

Zoute vullingen:

huzarenslaatje, in stukjes gesneden gebakken lever, gebakken bacon,
vis met mayonaise, fijngemaakte sardines.

Zoete vullingen:

slagroom met gezeefde poedersuiker, gehakte geconserveerde gember,
slagroom met ananas, frambozen of aardbeien, stroop met
citroensap, crème au beurre vermengd met koffie-extract, citroenkaas,
jam.

Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse wafels recept van Albert Heijn

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: België
Porties: 6 Stuks
calorieën: 380kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 40 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 1 ei M
  • 4 eetlepels melk
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bruine fijne kandijsuiker
  • olie om in te vetten

Instructies

Voorbereiden:

  • Boter met suiker, vanillesuiker en zout schuimig roeren.
  • Ei en melk erdoor mengen.
  • Boven kom bakmeel zeven.
  • Bakmeel beetje bij beetje door botermengsel mengen en met kandijsuiker tot deeg kneden.
  • Van deeg zes bolletjes vormen.

Bereiden:

  • Wafelijzer (op middelhoge temperatuur) heet laten worden en met olie invetten.
  • Deegbolletje in midden van wafelijzer leggen en wafelijzer dichtdoen.
  • Wafel in ca. 1 ½ minuut bruin bakken.
  • Op zelfde wijze rest van wafels bakken, ijzer tussentijds invetten met olie.

Notities

Lekker met ingemaakte zoete kersen.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 15g

Luikse-wafels
Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse Wafels van Jolanda's Bakhuisje

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 4 eidooiers
  • 160 ml water lauw
  • 42 gram gist verse
  • 1 vanillestokje
  • 140 gram boter
  • 50 gram vanillesuiker zelfgemaakte
  • snuifje zout
  • 250 gram parelsuiker

Instructies

  • Mijn ijzer is van Fritel en ik bak de wafels op stand 5 ca 4.5 minuut.
  • Dan zijn ze mooi goudbruin.

Notities

Denk eraan, suiker brandt door dus niet met je vingers eraan!!!
Mijn ijzer is van Fritel en ik bak de wafels op stand 5 ca 4.5 minuut. Dan zijn ze mooi goudbruin.