Noedelsoep
Ingrediënten
- 200 gram gedroogde of bevroren udon Japanse tarwenoedels
- zout
- 480 ml dashi
- 40 ml lichte Japanse sojasaus
- 40 ml mirin zoete Japanse rijstwijn
- 1 lente-ui het bovenste gedeelte in dunne reepjes
Instructies
- Kook de udon ± 10 minuten in ruim kokend water en laat ze uitlekken.
- Breng de dashi met de sojasaus en de mirin aan de kook.
- Verdeel de noedels over 4 soepkommen, schenk er de hete soep op en
- garneer met lente-ui.
- Kombu of gedroogde kelp is een lekkere groente en een basisingrediënt
- voor dashi. Veeg de kombu eerst licht af en pocheer hem daarna zachtjes.
- Laat niet koken, want anders krijgt de kombu een bittere smaak.
- Bij de Japanse winkel of een goed gesorteerde toko is instant-dashi te koop.
- Japanse sojasaus is niet te vergelijken met wat wij ketjap noemen. Ketjap
- is dik en zoet. Japanse sojasaus of 'shoyu' is wel donker van kleur, maar
- dunner en zout van smaak. Het is gemaakt van sojabonen, tarwe, water en
- zout en gerijpt op houten vaten voor een volle, rijke smaak. Als u sojasaus
- gebruikt, hoeft u dus geen zout meer te gebruiken. (Kikkoman, 150 ml).