Poolse bietensoep
Ingrediënten
- 1 ½ liter water
- 400 gram bieten
- 500 gram vlees met been
- 200 gram soepgroente
- 5 gram gedroogde paddestoelen
- 50 gram uien
- 1/4-1/2 liter zuur bietenaftreksel
- 1 laurierblaadje
- witte peper zout
- suiker
- 1 teentje knoflook
- bonen
- boekweitgrutten
- gekookte eieren
- pasteitjes
- ravioli
- biscuitjes
- vlees
- bouillon
- ham
- spek
- worst
Instructies
- Was de geweekte paddestoelen en de beentjes met het vlees, giet er het water op, voeg zout toe en laat het vlees zachtjes koken.
- Kook of bak de bieten in de schil, goed afgeborsteld en gewassen, afzonderlijk gaar; laat ze, als ze gaar zijn, uitlekken, pel ze en rasp ze grof.
- Breng de soep met fijngewreven knoflook met zout, suiker en het zure bietenaftreksel op smaak.
- Dien de soep op met witte of bruine bonen, boekweitgrutten en/of hard gekookte eieren.
- De door een fijne zeef gezifte en ontvette heldere bietensoep kan worden opgediend met pasteitjes, met ravioli of met brosse biscuitjes.
- het overgebleven afgetrokken vlees kan als vulsel voor de pasteitjes en de ravioli worden gebruikt.
- Bietensoep wordt ook wel toebereid met bouillon en ham, of met spek en worst.