Provençaalse Aardappelomelet met Gruyère

Porties: 4
Bereidingstijd: 40 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels ongeveer 700 g, bijvoorbeeld Lady Cristl
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 8 middelgrote eieren
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ½ eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • 100 g geraspte Gruyère kaas
  • 2 takjes peterselie
  • 4 eetlepels slagroom

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de aardappelblokjes op middelhoog vuur, regelmatig omscheppend, gedurende ongeveer 10 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Klop intussen de eieren los in een kom en meng er zout, peper, Provençaalse kruiden en de helft van de geraspte kaas door.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Schenk het losgeklopte eimengsel over de aardappels in de pan.
  • Dek de pan af en laat de omelet ongeveer 5 minuten bakken tot de onderkant goudbruin is.
  • Leg een bord op de bovenkant van de omelet en keer deze voorzichtig om.
  • Bak de andere kant ook goudbruin.
  • Laat de omelet op een serveerschaal glijden en strooi de resterende kaas erover.
  • Schenk de slagroom erover.
  • Garneer met fijngehakte peterselie.
  • Serveer de omelet met een frisse tomatensalade en knapperig brood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir uit de Elzas past goed bij dit gerecht. De wijn vult de smaken van de Provençaalse kruiden aan en zorgt voor een harmonieuze combinatie met de romige aardappels en kaas.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 25 g | Protein: 15 g | Vet: 20 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 2 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Ei / Groenten / Hoofdgerechten
Land van herkomst Frankrijk