Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen

Deze kruidige Afrikaanse kip wordt gevuld met een smaakvolle vulling van gehakt, pepers en kruiden. Geserveerd met geflambeerde bananen en een rijke tomatensaus.
Porties: 6
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingredients

Voor de kip:

  • 1 hele kip 1,5 kg
  • ½ citroen
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 kippenbouillonblokje
  • Zwarte peper en zout naar smaak

Voor de vulling:

  • 200 g varkensgehakt
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 1 groene peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel pili-pili
  • 1 theelepel vleesextract
  • 1 theelepel tijm
  • ½ theelepel laurierpoeder
  • 1 dl olie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de bananen:

  • 6 bananen
  • 2 eetlepels fijne suiker
  • 4 eetlepels rum
  • Boter om te bakken

Instructions

  • Bereid de vulling: was en snijd de groenten, hak de peterselie fijn en blancheer de pepers 5 minuten.
  • Laat uitlekken.
  • Verhit de olie in een pan en bak het gehakt met de uien, peterselie, pili-pili, peper en zout.
  • Voeg het vleesextract toe, meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
  • Meng de gehaktbereiding met tijm en laurier en vul de kip hiermee.
  • Maak inkepingen in de kip en wrijf deze in met een halve citroen.
  • Bestrooi de kip met paprika, peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat boter smelten in een vuurvaste schotel en plaats de kip erin.
  • Laat de kip ongeveer 45 minuten braden, afhankelijk van de grootte.
  • Haal de kip uit de oven en houd warm.
  • Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe aan het braadvocht en laat inkoken tot een saus.
  • Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en bak ze in boter tot ze lichtbruin zijn.
  • Bestrooi de bananen met suiker, voeg de rum toe en flambeer kort.
  • Serveer de kip op een schaal met de geflambeerde bananen rondom.
  • Serveer de saus apart, samen met pilafrijst.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer met pilafrijst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rosé of een volle Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.

Voedingswaarden

Calories: 620 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 40 g | Vet: 30 g | Zout: 1.2 g | Sugar: 22 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Kip / Ovenschotel
Land van herkomst Zuid Afrika
Jaargetijde: Alle Jaargetijden