Amandel-Gepaneerde Stoofpeermousse met Vanille-ijs

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 400 g stoofpeertjes koelvers
  • 200 ml slagroom
  • 25 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • 3 blaadjes gelatine rood of wit
  • 45 g amandelschaafsel
  • 1 theelepel koekkruiden en speculaaskruiden
  • 75 ml rode port
  • 14 lange vingers
  • 4 bolletjes vanilleroomijs

Instructies

  • Laat de stoofpeertjes uitlekken in een zeef en vang het vocht op.
  • Snijd 4 partjes aan één kant van de stoofpeertjes in de lengte in om een waaiervorm te creëren.
  • Hak de rest van de stoofpeertjes fijn.
  • Klop in een gekoelde kom de slagroom met suiker, vanillesuiker en limoensap lobbig.
  • Bedek de kom met plasticfolie en zet in de koelkast.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  • Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bord.
  • Knijp de gelatine goed uit.
  • Verwarm het opgevangen stoofpeertjesvocht met speculaaskruiden en een mespunt zout in een steelpannetje.
  • Roer de rode port door het perenvocht.
  • Haal de pan van het vuur en los de gelatine op in het warme vocht.
  • Bewaar 4 eetlepels van dit mengsel apart (bijvoorbeeld in een glas).
  • Schenk de rest in een kom en plaats deze in een grotere kom met ijswater.
  • Roer al roerend het gelatinemengsel in ongeveer 10 minuten lobbig (let op: dit kan snel gaan!
  • ).
  • Spatel de helft van de slagroom door het lobbig gelatinemengsel.
  • Voeg voorzichtig de stukjes stoofpeer toe en spatel snel de rest van de slagroom erdoor (te lang spatelen kan het mengsel laten schiften).
  • Zet de mousse 3-4 minuten afgedekt in de koelkast.
  • Halveer de lange vingers.
  • Plaats een ringvorm op vier dessertborden.
  • Zet de lange vingers met de gesuikerde kant tegen de wand van de ringvorm.
  • Schep de stoofpeermousse in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Verwarm het achtergehouden gelatinemengsel een beetje zodat het weer vloeibaar wordt (bijvoorbeeld in een glas in een kom kokend water).
  • Verdeel het mengsel voorzichtig met een lepel over de bovenkant van de mousse.
  • Bedek de borden met plasticfolie en laat de mousse minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Haal voorzichtig met een glad mes de ringvorm weg.
  • Rol snel een bolletje ijs door het amandelschaafsel en leg het met de waaiertjes van stoofpeer naast de stoofpeermousse.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / IJs / Nagerecht
Land van herkomst Nederland