Een prachtig gebakken perentaart met een goudbruine korst, dunne plakjes peer en een lichte abrikozengelei, geserveerd op een rustiek bord met een toef slagroom. Geplaatst in een gezellige vintage keuken met lichte pastelkleuren en retrodecoratie.

Amandeltaart met Peer en Abrikozengelei

Een heerlijke amandeltaart met verse peren, afgewerkt met abrikozengelei en geserveerd met luchtige slagroom. Perfect voor een feestelijk dessert.
Porties: 8
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • Ronde taartvorm (doorsnede 24 cm), ingevet

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • Zout naar smaak
  • 130 g suiker
  • 300 g boter
  • 3 eieren
  • 175 g amandelen fijngemalen
  • 1 eetlepel poire eau de vie
  • 4 peren
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • Slagroom voor serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de bloem, zout en 100 g suiker.
  • Voeg 150 g boter in blokjes en 1 ei toe en kneed tot een stevig deeg.
  • Rol het deeg uit en bekleed de ingevette taartvorm ermee.
  • Meng de rest van de boter, eieren, rest van de suiker, amandelen en poire en verdeel de amandelcrème over het deeg.
  • Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de peren in dunne schijfjes.
  • Schik de perenschijfjes op de amandelcrème.
  • Bak de taart in de oven voor 35-45 minuten, tot de taart goudbruin is.
  • Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water en zeef de gelei.
  • Bestrijk de taart direct uit de oven met de abrikozengelei.
  • Laat de taart op een rooster afkoelen.
  • Serveer de taart lauw of koud met lobbig geslagen slagroom.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies
Serveer deze taart met een frisse Moscato d'Asti of een lichte Gewürztraminer, die de zoetheid van de peren en abrikozengelei aanvult.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 40 g | Protein: 6 g | Vet: 20 g | Zout: 150 mg | Sugar: 20 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gebak / Nagerecht - Dessert / Taart
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Winter
Feestdagen etc Kerst