Ambachtelijke Boterkoek in Zandtaartvorm

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 175 g roomboter
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 2 theelepels water
  • 2 g zout
  • Geraspte citroenschil
  • ½ ei voor bestrijken

Instructies

  • Doe de bloem, roomboter, suiker, zout en geraspte citroenschil in een kom.
  • Snijd de roomboter in kleine stukjes.
  • Kneed alles snel tot een gelijkmatig deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten.
  • Vet de zandtaartvorm in en bestuif met bloem.
  • Druk het deeg in de vorm en maak oppervlakkige ruitpatronen.
  • Plaats het rooster op de middelste richel van de oven en zet de vorm erop.
  • Bak de koek in een voorverwarmde oven op 160ºC.
  • Laat het lichtbruin en bijna gaar worden, ongeveer 30 minuten.
  • Halverwege de baktijd de koek, behalve de rand, met losgeklopt ei bestrijken.
  • Laat de koek voor het keren even opstijven.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:

Snijd de boterkoek in mooie punten en geniet van deze klassieke lekkernij!

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een late harvest Riesling vormt een perfecte aanvulling op de rijke smaak van deze boterkoek.

Voedingswaarden

Calories: 561 kcal | koolhydraten: 62 g | Protein: 5 g | Vet: 33 g | Zout: 0.9 mg | Sugar: 34 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch