Cheesecake met sinaasappelcompote

Allerhande 2004
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 90 g amandelschaafsel
  • 1 citroen
  • 800 g roomkaas
  • 350 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 vanillestokjes
  • 4 sinaasappels
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • ½ zakje verse munt à 15 g, fijngehakt

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Grote pan met 3 l water aan de kook brengen.
  • Amandelschaafsel in droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin roosteren.
  • Zijkant en bodem van taartvorm met amandelschaafsel bekleden.
  • Citroen schoonboenen.
  • Van schil 1 eetlepel rasp eraf raspen, citroen uitpersen.
  • In kom roomkaas met mixer tot romige massa losroeren.
  • Citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toevoegen.
  • Een voor een eieren erdoor mixen, volgend ei pas toevoegen als vorige volledig is opgenomen.
  • Vanillestokjes in de lengte opensnijden,met scherp mesje merg (vanillezaadjes) eruit schrapen en door kaasmengsel roeren.
  • Met spatel regelmatig langs zijkant van beslagkom schrapen voor mooi egaal beslag.
  • Beslag in ingevette taartvorm spatelen.
  • Taartvorm 3 keer op aanrecht 'slaan' om overtollige lucht te verwijderen.
  • Water voorzichtig in braadslede (in geopende oven) schenken.
  • Taartvorm voorzichtig in waterbak plaatsen (àu bain marie).
  • Cheesecake in ca. 1 uur (of tot midden van cheesecake stevig aanvoelt) gaar bakken.
  • Taart uit oven nemen en op rooster laten afkoelen.
  • Intussen 1 sinaasappel schoonboenen en 1 eetlepel schil eraf raspen, sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels tot op vruchtvlees dik schillen.
  • Sinaasappelpartjes met scherp mes tussen vliezen lossnijden en partjes eruit wippen.
  • In pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water koken tot suiker begint te borrelen en licht te verkleuren.
  • Suiker met sinaasappelsap afblussen.
  • Sinaasappelrasp erdoor roeren.
  • In kommetje aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot yoghurtdikte losroeren.
  • Aardappelzetmeel op laag vuur door sinaasappelsaus roeren en blijven roeren tot saus wordt gebonden.
  • Sinaasappelpartjes en munt door saus roeren.
  • Sinaasappelcompote laten afkoelen en bij cheesecake serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Dessert / Gebak
Land van herkomst Engeland