Cheesecake met sinaasappelcompote
Allerhande 2004
Ingrediënten
- 90 g amandelschaafsel
- 1 citroen
- 800 g roomkaas
- 350 g suiker
- 3 eieren
- 2 vanillestokjes
- 4 sinaasappels
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- ½ zakje verse munt à 15 g, fijngehakt
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Grote pan met 3 l water aan de kook brengen.
- Amandelschaafsel in droge koekenpan met antiaanbaklaag goudbruin roosteren.
- Zijkant en bodem van taartvorm met amandelschaafsel bekleden.
- Citroen schoonboenen.
- Van schil 1 eetlepel rasp eraf raspen, citroen uitpersen.
- In kom roomkaas met mixer tot romige massa losroeren.
- Citroenrasp, citroensap en 200 g suiker toevoegen.
- Een voor een eieren erdoor mixen, volgend ei pas toevoegen als vorige volledig is opgenomen.
- Vanillestokjes in de lengte opensnijden,met scherp mesje merg (vanillezaadjes) eruit schrapen en door kaasmengsel roeren.
- Met spatel regelmatig langs zijkant van beslagkom schrapen voor mooi egaal beslag.
- Beslag in ingevette taartvorm spatelen.
- Taartvorm 3 keer op aanrecht 'slaan' om overtollige lucht te verwijderen.
- Water voorzichtig in braadslede (in geopende oven) schenken.
- Taartvorm voorzichtig in waterbak plaatsen (àu bain marie).
- Cheesecake in ca. 1 uur (of tot midden van cheesecake stevig aanvoelt) gaar bakken.
- Taart uit oven nemen en op rooster laten afkoelen.
- Intussen 1 sinaasappel schoonboenen en 1 eetlepel schil eraf raspen, sinaasappel uitpersen.
- Rest van sinaasappels tot op vruchtvlees dik schillen.
- Sinaasappelpartjes met scherp mes tussen vliezen lossnijden en partjes eruit wippen.
- In pannetje 150 g suiker met 1 eetlepel water koken tot suiker begint te borrelen en licht te verkleuren.
- Suiker met sinaasappelsap afblussen.
- Sinaasappelrasp erdoor roeren.
- In kommetje aardappelzetmeel met 1 eetlepel water tot yoghurtdikte losroeren.
- Aardappelzetmeel op laag vuur door sinaasappelsaus roeren en blijven roeren tot saus wordt gebonden.
- Sinaasappelpartjes en munt door saus roeren.
- Sinaasappelcompote laten afkoelen en bij cheesecake serveren.