Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus
Een decadente chocoladecake met een rijke chocoladeganache en romige vanillesaus. Het perfecte dessert voor de feestdagen!
Ingrediënten
Chocoladecake:
- 60 g extra bittere chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Zout
- 120 g zachte boter
- 250 g lichtbruine basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 bekertje zure room
Chocoladeganache:
- 80 g bittere chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 10 g maïzena
Instructies
Chocoladecake:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
- Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
- Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
- Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
- Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
- Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
- Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
- Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.
Chocoladeganache:
- Hak de chocolade in stukjes.
- Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
- Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.
Vanillesaus:
- Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
- Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
- Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
- Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
- Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.
Serveren:
- Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
- Giet de vanillesaus eromheen en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.Voedingswaarden
Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 0.6 mg | Sugar: 45 g