Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesau

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Een decadente chocoladecake met een rijke chocoladeganache en romige vanillesaus. Het perfecte dessert voor de feestdagen!
Porties: 8
Bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Chocoladecake:

  • 60 g extra bittere chocolade
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 120 g zachte boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje zure room

Chocoladeganache:

  • 80 g bittere chocolade
  • 0,6 dl slagroom
  • 1 eetlepel zachte boter

Vanillesaus:

  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 120 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 10 g maïzena

Instructies

Chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
  • Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
  • Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
  • Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
  • Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Chocoladeganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
  • Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.

Vanillesaus:

  • Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
  • Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
  • Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
  • Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
  • Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.

Serveren:

  • Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
  • Giet de vanillesaus eromheen en serveer.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.

Voedingswaarden

Calories: 550 kcal | koolhydraten: 60 g | Protein: 8 g | Vet: 30 g | Zout: 0.6 mg | Sugar: 45 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Cake / Chocolade / Nagerecht - Dessert
Land van herkomst Internationaal
Extra aanwijzing Herfst / Lente / Winter / Zomer
Feestdagen etc Kerst / Verjaardag