Gebakken Spek op Tong met Zuurkoolmayonaise
Ingrediënten
Voor het Buikspek:
- 1 kg buikspek
- 10 g kleurzout
- Verse peper
- 2 dl gevogeltefond
- 100 g wortel
- 1 ui
- 100 g prei
- 1 laurierblad
- 1 kruidnagel
Voor het Gerecht:
- 300 g zuurkool
- 50 g boter
- 32 plakken ontbijtspek
- 32 tongfilets
- Tuinkers
Instructies
Voorbereiding:
- Kook de zuurkool met wat water en boter tot deze beetgaar is.
- Leg de plakken ontbijtspek op een bakplaat met siliconen en droog ze 20 minuten in een oven op 120 graden Celsius tot ze krokant zijn.
- Verkruimel het spek vervolgens.
Zuurkoolmayonaise:
- Pureer 150 gram van de beetgare zuurkool in een keukenmachine met de eidooiers en mosterd.
- Voeg langzaam, druppel voor druppel, de maisolie toe tot een dikke mayonaise ontstaat.
- Breng op smaak met zout en peper.
Buikspek:
- Wrijf het buikspek in met peper, versgemalen peper en kleurzout.
- Plaats het spek, samen met de gevogeltefond, schoongemaakte wortel, ui, prei, laurier en kruidnagel in een plastic zak en trek vacuüm.
- Kook het spek gaar in water van 90 graden Celsius.
- Snijd het buikspek vervolgens in 32 plakken.
Bereiding van het Gerecht:
- Maak de tongfilets droog.
- Leg op elke tongfilet een plak buikspek.
- Bak de tongfilets in olie met de spekzijde naar beneden tot het spek krokant is.
- Verwarm de resterende zuurkool.
Dresseren:
- Leg de tongfilets met het spek naar boven op borden.
- Schep wat verwarmde zuurkool langs de filets.
- Voeg een lepel zuurkoolmayonaise toe op het bord en bestrooi met het verkruimelde spek.
- Garneer met tuinkers.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer dit smakelijke tussengerecht met een frisse salade voor een evenwichtige maaltijd.
Dit gerecht kan ook dienen als voor- of hoofdgerecht, afhankelijk van de portiegrootte en het menu.
Dit gerecht kan ook dienen als voor- of hoofdgerecht, afhankelijk van de portiegrootte en het menu.