Haas met pruimen

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 haas of een wild konijn
  • 1 liter Lambiek Brussels bier
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 blaadjes laurier
  • 4 jeneverbessen
  • 4 witte peperkorrels
  • 50 gr reuzel
  • 50 gr boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 gr gedroogde pruimen
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verdeel de haas in stukken en leg die op een grote schotel.
  • Giet er het bier en de wijnazijn bij ,houd de kop, de lever en de niertjes apart.
  • Leg op de stukken haas de gesnipperde ui en de kleingesneden wortel, de jeneverbessen, de laurier en de peperkorrels en laat 12 uur rustig marineren.
  • Haal dan de haas uit de schotel en droog hem zorgvuldig af.
  • Zeef de marinade en verwarm ze daarna lichtjes.
  • Smelt de reuzel in een kookpan en laat de stukken haas erin bruinen.
  • Strooi de bloem erover en roer enkele minuten met een houten lepel.
  • Kruid met peper en zout.
  • Giet beetje bij beetje de marinade in de pan en blijf roeren.
  • Voeg dan de niertjes, de kop en de lever toe en laat alles in 1 uur gaar worden.
  • Doe er halverwege de kooktijd de pruimen en de boter bij en meng goed.
  • Kruid, als de haas gaar is, eventueel nog wat bij.
  • Dien de haas heel warm in de bereidingspan op met gekookte aardappelen.
  • De heel klein gesneden niertjes worden samen met de stukken haas opgediend.
  • De kop wordt niet opgegeten.

Notities / Tips / Wijnadvies

Als u ervan houdt, kunt u de lever fijnmaken en in de saus verwerken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Hoofdgerechten / Wild
Land van herkomst België