Oliebollen van Flappie

Porties: 100 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg. bloem
  • 1,5 liter melk
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram boter of margarine
  • 30 gram zout
  • 100 gram gist
  • 100 gram suiker
  • 2 grote appels zure
  • olie of frituurvet
  • poedersuiker
  • kaneel

en in totaal 200 gram

  • krenten
  • rozijnen
  • sukade

Instructies

  • Doe de bloem met het zout in een grote beslagpot of pan.
  • Voeg de eierdooiers, de suiker, de, met wat LAUWE melk tot een glad papje geroerde, gist en de gesmolten boter of margarine toe
  • Doe er al roerend, langzaam de rest van de lauwe melk bij en besla het mengsel stevig tegen de rand van de pan of pot.
  • Hoe meer lucht u erin klopt, des te lekkerder worden de oliebollen, terwijl de klontjes uit het beslag gaan.
  • Was de krenten en rozijnen.
  • Droog ze tussen een doek en voeg ze met de gesnipperde sukade en appel bij het beslag.
  • Laat het beslag, afgedekt met een vochtige doek, op een lauwwarme plaats bij de kachel ongeveer 1,5 uur rijzen.
  • Maak de olie, of frituurvet, in een grote (frituurpan heet (190 graden Celsius).
  • Schep het gerezen beslag even om, zodat de gezakte vulling weer gelijkmatig wordt verdeeld.
  • Dompel twee lepels even in de hete olie en schep niet te grote porties uit het beslag, fatsoeneer ze een weinig en laat ze in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen langzaam bruin en gaar.
  • Ze moeten de gelegenheid hebben nog iets uit te dijen en niet direct bruin dichtschroeien.
  • Schep de oliebollen uit de olie, laat ze uitlekken en rol ze door een mengsel van poedersuiker en kaneel.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Nederland
Feestdagen etc Oud & Nieuw