Perfect geroosterde kip met citroen en kruiden

Perfect geroosterde kip met citroen en kruiden

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Versgemalen peper
  • 1 citroen
  • Optioneel: enkele teentjes knoflook
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Witte wijn of kippenbouillon

Instructies

  • Wrijf de hele kip zowel aan de binnen- als buitenkant in met olijfolie en een mengsel van versgemalen zout en peper.
  • Laat de kip op kamertemperatuur komen.
  • Knijp de helft van de citroen uit boven de kip en stop beide citroenhelften (eventueel met knoflook en kruidentakjes) in de buikholte van de kip.
  • Verwarm de oven en braadslede voor op 225 °C.
  • Giet een scheut olie in de hete braadslede en leg de kip op de borstzijde erin.
  • Zet de braadslede in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C.
  • Draai de kip na 20 minuten om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt.
  • Rooster de kip nog 30-40 minuten.
  • Bedruip de kip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen.
  • Gebruik een vleesthermometer of steek een satépen in het dikste deel van de kip (bij het dijbeen) om de gaarheid te controleren.
  • Als er roze vocht vrijkomt, zet de kip dan terug in de oven.
  • Pas als er helder sap vrijkomt, is de kip geheel gaar.
  • Verpak de kip in aluminiumfolie en laat deze 10 minuten rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden.
  • Schep overtollig vet uit de braadslede en voeg een flinke scheut wijn of bouillon toe.
  • Laat de jus zachtjes inkoken op matig vuur en breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip met kruidenboter:

In plaats van met olie, meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.

Smaakmakers:

Maak het vel van de kippenborst voorzichtig los en stop allerlei smaak- en geurmakers tussen het vlees en het vel, zoals kruidenboter, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.

Kip en aardappels samen:

Leg aardappelstukken om de kip heen in de braadslede of ovenschaal. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Nederland