Een kom traditionele erwtensoep geserveerd in een rustieke keramische schaal, gevuld met spliterwten, stukjes ham, spekblokjes en verse groenten. De soep is gegarneerd met fijngehakte selderij en bieslook en geserveerd met een knapperig stuk brood. De warme achtergrond straalt een uitnodigende sfeer uit met levendige kleuren en subtiele decoratieve patronen. 🍲🥖🌿✨

Traditionele Erwtensoep met Ham en Spekblokjes

Een klassieke, rijkgevulde erwtensoep met ham, spekblokjes en heerlijke kruiden. Perfect voor koude winterdagen en ultiem comfortfood!
Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 250 g Silvo spliterwten
  • 1 l water
  • 150 g gesneden panklare soepgroenten
  • 3 bouillonblokjes
  • ±100 g spekblokjes
  • ±100 g hamblokjes
  • ½ eetlepel Silvo Selderieblad
  • ½ eetlepel Silvo Bieslook
  • Silvo Zwarte peper naar smaak
  • Silvo Nootmuskaat Gemalen naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Pel en snijd de ui klein.
  • Was de spliterwten grondig.
  • Breng de spliterwten, ui en 1 liter koud water aan de kook in een grote soeppan.
  • Laat de soep 45-50 minuten zachtjes koken in een gesloten pan en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de soepgroenten, bouillonblokjes, spekblokjes en hamblokjes toe aan de soep.
  • Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken terwijl je af en toe roert.
  • Roer het selderieblad, bieslook, zwarte peper en nootmuskaat door de soep.
  • Breng eventueel verder op smaak met zout.
  • Serveer de soep warm in diepe kommen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de erwtensoep met stevig roggebrood en een dikke plak katenspek voor een authentieke wintermaaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Gris of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze stevige erwtensoep.

Voedingswaarden

Calories: 350 kcal | koolhydraten: 30 g | Protein: 22 g | Vet: 14 g | Zout: 3 g | Sugar: 5 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Maaltijdsoep / Soep / Varkensvlees
Land van herkomst Nederland
Jaargetijde: Winter