Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 100 g schoongemaakte prei
- 20 g boter
- 100 g cantharellen schoongemaakt
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
- 1 eetlepel witte wijn
- 100 g room
- 4 eetlepels braadboter
- 3 grote geschilde aardappelen
- 1 theelepel fijngehakte peterselie
- 2 theelepels fijngehakte kervel
Voor het deegdeksel:
- 200 g bladerdeeg uit de diepvries ontdooid
- Bloem voor het uitrollen
- 1 ei voor het bestrijken
Instructies
- Snijd de schoongemaakte prei in reepjes en stoof deze in de hete boter.
- Voeg de cantharellen toe en laat ze kort meestoven.
- Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Blus met de witte wijn, roer de room erdoor en laat het geheel inkoken.
- Rasp de aardappelen grof of snijd ze in luciferdunne reepjes.
- Meng de peterselie en kervel erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Verhit de boter in een pan, verdeel de aardappelreepjes over de bodem en bak ze aan beide kanten goudbruin.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne plak.
- Giet het overtollige braadvet van de aardappelen af en laat de aardappelen in de pan.
- Verdeel het prei- en cantharellenmengsel over de aardappelen.
- Vet een springvorm in met boter en laat de aardappelbereiding voorzichtig op de bodem glijden.
- Maak dan de opstaande rand vast.
- Bedek het geheel met het bladerdeegdeksel en bestrijk met het losgeklopte ei.
- Schuif de vorm in de voorverwarmde oven en bak de bovenkant 15 à 20 minuten goudbruin.
- Verdeel de aardappel en preitaart met cantharellen in porties en schep deze op de borden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Geniet van deze heerlijke aardappel en preitaart met cantharellen!