Aardappel en preitaart met cantharellen

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 100 g schoongemaakte prei
  • 20 g boter
  • 100 g cantharellen schoongemaakt
  • Versgemalen peper
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 100 g room
  • 4 eetlepels braadboter
  • 3 grote geschilde aardappelen
  • 1 theelepel fijngehakte peterselie
  • 2 theelepels fijngehakte kervel

Voor het deegdeksel:

  • 200 g bladerdeeg uit de diepvries ontdooid
  • Bloem voor het uitrollen
  • 1 ei voor het bestrijken

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte prei in reepjes en stoof deze in de hete boter.
  • Voeg de cantharellen toe en laat ze kort meestoven.
  • Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Blus met de witte wijn, roer de room erdoor en laat het geheel inkoken.
  • Rasp de aardappelen grof of snijd ze in luciferdunne reepjes.
  • Meng de peterselie en kervel erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de boter in een pan, verdeel de aardappelreepjes over de bodem en bak ze aan beide kanten goudbruin.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het bladerdeeg op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een dunne plak.
  • Giet het overtollige braadvet van de aardappelen af en laat de aardappelen in de pan.
  • Verdeel het prei- en cantharellenmengsel over de aardappelen.
  • Vet een springvorm in met boter en laat de aardappelbereiding voorzichtig op de bodem glijden.
  • Maak dan de opstaande rand vast.
  • Bedek het geheel met het bladerdeegdeksel en bestrijk met het losgeklopte ei.
  • Schuif de vorm in de voorverwarmde oven en bak de bovenkant 15 à 20 minuten goudbruin.
  • Verdeel de aardappel en preitaart met cantharellen in porties en schep deze op de borden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze heerlijke aardappel en preitaart met cantharellen!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hartige taart