Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- ½ teentje knoflook
- 25 g roomboter
- 1 kg vastkokende aardappels geschild
- Gemalen nootmuskaat
- 150 g geraspte Gruyère kaas
- 250 ml slagroom
Instructies
- Wrijf een ovenschaal in met knoflook en vet deze licht in met boter.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes.
- Bestrooi de plakjes met zout, peper en een mespunt nootmuskaat.
- Leg de aardappelplakjes in 3-4 lagen in de ovenschaal en strooi tussen elke laag wat geraspte kaas.
- Schenk de slagroom langs de rand van de aardappels.
- Strooi de rest van de kaas over de bovenste laag aardappels en verdeel de rest van de boter in vlokjes erover.
- Bak de aardappeltaart in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur.
- Na 15 minuten schakel je de oven terug naar 175 °C en dek je eventueel aan het einde van de baktijd af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.
- Haal de schaal uit de oven.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer de aardappel-kaastaart warm of op kamertemperatuur.
Tips:
Je kunt de aardappeltaart een dag van tevoren bereiden. Verpak de afgekoelde taart in plasticfolie en bewaar deze tot gebruik in de koelkast. Verwarm de aardappeltaart in een op 175 °C voorverwarmde oven gedurende 10 minuten.
Experimenteer met andere kruiden en specerijen om de smaak aan te passen aan je voorkeur.
Experimenteer met andere kruiden en specerijen om de smaak aan te passen aan je voorkeur.