Aardappelbrood met karwijzaad
Aantal porties: brood
Deel dit recept via E-mail Deel dit recept op jou Facebook Pin dit recept
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
- 400 gram bloem
- 40 gram gist (verse )
- 100 ml melk (lauwwarme)
- 1 eetlepel(s) karwijzaad (gemalen )
- 1 eetlepel(s) honing
- 400 gram aardappels (gekookte kruimige (van de vorige dag))
- 1 ei (m)
- 1 theelepel zout
- bloem (om te bestuiven)
- zout (om te bestrooien)
Bereidingswijze:
- Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
- Verkruimel de gist in de melk laat het oplossen.
- Schenk het melkmengsel in het kuiltje en voeg karwij en moutsiroop of honing toe.
- Roer voorzichtig vanuit het midden terwijl u iets van de bloem meeneemt tot een kleverig deeg ontstaat (zetsel).
- Stop met mengen, dek het deeg af met een doek en laat het zetsel op een warme plek 15 minuten rijzen.
- Rasp de aardappelen boven het zetsel.
- Voeg ei en zout toe en meng het met de rest van de bloem erdoor.
- Kneed het deeg op een bebloemd werkvlak stevig door tot het deeg elastisch is.
- Vorm het deeg tot een bol (opbollen) en leg het terug in de kom.
- Dek de kom af met een doek en laat het op een warme plek ca. 30 minuten rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Druk de deegbol wat plat en rol het op tot een langwerpig brood.
- Leg het deeg met de naad op de bakplaat.
- Bestrooi het deeg eerst met wat zeezout en vervolgens met iets bloem.
- Dek het brood met een doek af en laat het nog ca. 30 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 190°C.
- Verwijder de doek voorzichtig en bestuif het deeg eventueel met nog iets bloem.
- Bak het brood (indien mogelijk met een automatische stoomstoot) op het 2e niveau van onderen, gedurende 45-50 minuten.
- Neem het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Deel dit recept via E-mail Deel dit lekkers op Facebook Pin dit recept