Aardappelen uit de oven

Geroosterde Aardappelschijfjes met Kruiden

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • Aardappelen bij voorkeur een vaste soort zoals Gourmandes of Roseval, maar een gewone vaste aardappel kan ook
  • Olie
  • Zeezout
  • Paprikapoeder
  • Optioneel:
  • Gedroogde groene kruiden tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Voorgaren in de magnetron: Was de aardappelen grondig en verwijder losse velletjes met een borsteltje.
  • Snijd eventuele rotte plekjes weg.
  • Snijd de aardappelen in dunne plakjes, zonder ze helemaal door te snijden zodat de onderkant intact blijft.
  • Plaats de aardappelen in een magnetronschaal en gaar ze op vol vermogen.
  • Reken op 1 minuut per ons, dus bijvoorbeeld 5 minuten voor 500 gram aardappelen.
  • Houd er rekening mee dat maximaal 500 gram tegelijk wordt verwarmd voor een gelijkmatige garing.
  • Overzetten naar de oven: Plaats de voorgegare aardappelschijfjes in een ovenschaal.
  • Besprenkel met een beetje olie en bestrooi met zout, paprikapoeder en eventueel gedroogde groene kruiden.
  • Bak de aardappelen ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Omdat ze al gaar zijn, hebben ze alleen deze tijd nodig om mooi bruin te worden.
  • Heb je geen magnetron, bak de aardappelen dan ongeveer 40 minuten in een oven op 200 graden.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is om verbranding te voorkomen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer deze heerlijke aardappelschijfjes als bijgerecht bij een witlofschotel of andere groenten.
Variaties:
Voeg plakjes (room)kaas of brie toe tussen de aardappelschijfjes voordat ze de oven ingaan. Bestrooi met geraspte kaas voor het bakken. Plaats de aardappelen dicht tegen elkaar aan, bestrooi met gesnipperde ui en uitgebakken spekjes voordat ze de oven ingaan.
Maak frietjes door de aardappelen in reepjes te snijden en ze voor te garen in de magnetron.
Geef ze een mooi kleurtje in de oven met zeezout, rozemarijn en tijm. Voor een snelle pofaardappel, neem een grote aardappel van ongeveer 200 gram, prik er gaatjes in en gaar 2 minuten in de magnetron op vol vermogen. Controleer met een vork of ze zacht zijn en verwarm indien nodig nog een halve minuut.
Houd warm in aluminiumfolie tot de andere aardappelen klaar zijn.
Serveer met kruidenboter.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Ovenschotel