Aardbeiencharlotte

Aardbeien Charlotte met Amandelzoete Toets

Porties: 6
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
wachten 4 uur
Total time 4 uur 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 18 blaadjes gelatine
  • 200 g suiker
  • 750 g aardbeien
  • 3 eetlepels amandellikeur slijter of amaretto
  • 600 ml slagroom 23% vet
  • ½ theelepel zonnebloemolie
  • 20 lange vingers

Instructies

  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in ruim koud water.
  • Breng in een pannetje 100 ml water aan de kook en los hierin de suiker op.
  • Laat dit iets afkoelen.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het suikerstroopje.
  • Laat het stroopje vervolgens ook iets afkoelen.
  • Maak de aardbeien schoon en houd eventueel een paar aardbeien apart voor de garnering.
  • Pureer de aardbeien met de amandellikeur in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Meng in een ruime kom de aardbeienpuree met het suikerstroopje.
  • Laat dit afkoelen tot het de dikte van yoghurt heeft.
  • Vet de bodem van de vorm in met zonnebloemolie.
  • Zet de lange vingers met de suikerkant naar buiten langs de wand van de vorm.
  • Gebruik een prop keukenpapier om de lange vingers tijdelijk op hun plaats te houden.
  • Klop de room bijna stijf zodra het aardbeienmengsel lobbig genoeg is.
  • Voeg de room toe aan de aardbeienpuree en spatel alles voorzichtig door elkaar.
  • Verwijder de prop keukenpapier uit de vorm en schep het aardbeienmengsel erin.
  • Tik de vorm voorzichtig op het aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.
  • Zet de vorm in de koelkast en laat de pudding in ongeveer 4 uur opstijven.
  • Houd de vorm enkele seconden in een bak met warm water.
  • Leg vervolgens een bord op de vorm, schud even en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer de Charlotte met de achtergehouden aardbeien.

Notities / Tips / Wijnadvies

Maak de schaal waarop de pudding wordt gestort iets vochtig. Zo kun je de pudding na het storten precies in het midden van het bord schuiven. Een Charlotte ziet er altijd spectaculair uit, gegarandeerd succes voor een feestelijke gelegenheid. Het kost wat tijd om te maken, maar daarna hoef je hem alleen maar uit de koelkast te halen.

Wijnadvies:

Een licht mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti of een Brachetto d'Acqui past perfect bij de zoete en fruitige smaken van deze Aardbeien Charlotte. Hun frisse en levendige karakter zal het dessert mooi aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 375 kcal | koolhydraten: 44 g | Protein: 8 g | Vet: 18 g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Nagerecht