After Dinner ijstaart met muntsabayon

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

BODEM:

  • 200 gram Boter
  • 300 gram Patentbloem
  • 50 gram Eieren
  • 100 gram Suiker

CHOCIJS:

  • dl Room
  • 150 gram Couverture puur
  • IJS
  • ltr Melk
  • 1 st Vanillestokjes
  • 360 gram Suiker
  • 300 gram Eigeel gep.
  • 260 gram Suiker

PEPERMUNTIJS:

  • 6 gram Mintpasta
  • dl Room
  • Creme de menthe
  • 1 takje Pepermunt

SABAYON:

  • 100 gram Eigeel gep.
  • 1 dl Water
  • 2 dl Wijn wit, droog
  • 100 gram Suiker
  • ½ bos Pepermunt

SPUITCOUVERTURE:

  • 100 gram Couverture puur
  • 100 gram Mycryo
  • Creme de menthe

Instructies

HARDE WENERDEEG :

  • Wrijf de boter taai op werkbank en wrijf hierna de suiker in drie delen door.
  • Voeg het ei toe en wrijf dit door.
  • Voeg de bloem in een keer toe en maak van de massa kruimels door deze tussen twee handen te wrijven.
  • Kneed hierna kort het deeg tot een egale massa.
  • Verpak in plastic en laat een uur in koeling rusten.
  • Rol het deeg uit tussen twee silpads en bak het deeg af op 180 graden in 20 minuten.
  • Steek als het nog warm is een bodem uit ter grootte van de taart en laat afkoelen.

IJSCOMPOSITIE :

  • Giet de melk in een pan, strooi er de suiker in en het gespleten vanillestokje.
  • Breng zonder aan de kook, draai vuur uit en laat onder deksel 20 minuten trekken.
  • Klop de dooiers met de suiker wit.
  • Verwijder vanillestokje uit de melk en giet deze op de dooiermassa.
  • Schenk de massa in een pan en vaneer al roerende op hoog vuur tot 80 graden.
  • Bewaar tot gebruik.

CHOCOLADEIJS :

  • Breng de room aan de kook en giet deze op de couverture.
  • Roer tot de couverture gesmolten is en voeg een liter ijscompositie toe, roer door en koel terug.

PEPERMUNTIJS :

  • Breng de room aan de kook met de muntpasta en het takje munt.
  • Laat onder deksel van het vuur af 20 minuten trekken.
  • Passeer de room, voeg de rest van de ijscompositie toe, roer wat creme de menthe door en koel terug.

SPUITCOUVERTURE :

  • Smelt de couverture samen met de mycryo au bain-marie.

SABAYON :

  • Breng het water met de witte wijn, de suiker en de muntblaadjes aan de kook en laat tot 1½ dl. reduceren.
  • Doe de massa in de magimix en pureer het geheel.
  • Wrijf de puree door een zeef en laat afkoelen.

IJSSOORTEN :

  • Turbineer beide ijscomposities tot ijs en bewaar in vriezer.
  • Leg de HW bodem in een met acetaat beklede ring.
  • Schep opde bodem de helft van het chocoladeijs, strijk glad af en zet in snelvriezer.
  • Schep hierop het muntijs, strijk glad af en zet weer in vriezer.
  • Strijk op het muntijs de rest van het chocoladeijs, strijk glad af en zet terug in snelvriezer.
  • Ontvorm de taart en spuit deze af met de spuitcouverture en zet in vriezer.

SABAYON :

  • Doe de muntpuree samen met de dooiers in de thermoblender.
  • Zet de temperatuur op 80 graden en klop de sabayon op.

DRESSEREN :

  • Snijd de taart in punten, zet deze op de borden, schep een lepel sabayon er langs en garneer met mint en poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën IJs / Nagerecht