Aiglefin à la marinière

(schelvis van de schippersvrouw)
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schelvis dikke moten
  • 2 l mosselen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • 1 deciliter slagroom
  • paprikapoeder
  • 2 deciliter witte wijn droge
  • 6 sjalotjes
  • 90 g boter
  • peterselie
  • 40 g bloem
  • ½ citroen
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet de oven op 200ºC.
  • Maak de mosselen schoon.
  • Was en hak de tijm en schil en hak de knoflook fijn.
  • Was de peterselie en hak deze fijn.
  • Leg de mosselen samen met de tijm en knoflook in een grote pan.
  • Bestrooi flink met peper en schenk er de wijn over.
  • Kook de mosselen snel op een hoog vuur onder regelmatig schudden tot ze open staan.
  • Haal ze uit depan en zeef het vocht.
  • Vet een ovenvaste schaal in met 20 g boter.
  • Hak de sjalotjes fijn en leg deze op de bodem van de schaal.
  • Bedek ze met de moten vis en schenk er het mosselvocht over.
  • Snij 30 g boter in stukjes en verdeel over de vis.
  • Zet de schaal 20 minuten in de oven.
  • Haal intussen de mosselen uit hun schelp.
  • Haal de moten is uit de schaal en laat uitlekken en leg ze op een voorverwarmde dienschaal.
  • Hou ze warm.
  • Smelt de rest van de boter en voeg de bloem toe.
  • Leng aan met kookvocht tot een romige roux.
  • Laat dit 8 minuten koken.
  • Pers de citroen en meng het vocht met de slagroom en roer dit door de saus.
  • Strooi er wat paprikapoeder over en klop met een garde gedurende 2 minuten.
  • Controleer de smaak en voeg de mosselen toe.
  • Laat het geheel nog even warm worden.
  • Schenk de saus over de vis en betsrooi met wat gehakte peterselie en serveer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Vis