Aiglefin à la Normande

Normandische schelvis
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 4 dikke moten schelvis
  • 2 l kokkels
  • ¼ l droge cider
  • 100 g garnalen
  • 150 g champignons
  • zeezout
  • 4 sjalotjes
  • 100 g boter
  • 2 dl slagroom
  • 40 g bloem
  • 1 glaasje calvados
  • zout
  • peper

Instructies

  • Laat de kokkels gedurende een uur weken in water met veel zeezout.
  • Laat ze uitlekken, borstel ze schoon en kook ze in een grote pan onder vaak schudden tot ze open zijn.
  • Laat ze uitlekken en hou ze warm.
  • Zeef het vocht door een doek om er eventueel zand uit te halen.
  • Was de moten vis.
  • Droog ze en bestrooi ze met peper en zout.
  • Leg ze zij aan zij in een ovenvaste schaal.
  • Zet de oven op 170ºC.
  • Geef over de vis de cider en het kookvocht van de kokkels.
  • Zet de schaal 20 minuten in de oven.
  • Maal 1/3 deel van de garnalen fijn in de mixer en meng het door 30 g boter.
  • Stamp het tot een homogene massa.
  • Hak de sjalotjes.
  • Stoof ze zachtjes in 40 g boter, met het deksel op de pan zodat ze nauwelijks kleuren.
  • Laat de moten visuitlekken,leg ze op een voorverwarmde dienschaal en hou ze warm.
  • Zeef het kookvocht door een fijne zeef.
  • Laat het inkoken tot er 1/3 l over is.
  • Voeg de bloem bij de sjalotjes, zodat er een roux ontstaat.
  • Meng deze goed door en geef er dan het ingekookte vocht bij.
  • Laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de kokkkels uit hun schelpen.
  • Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes.
  • Bak deze in wat boter.
  • Smelt de rest van de boter in een pan.
  • Voeg de rest van de garnalen erbij en flambeer deze met de calavados.
  • Wanneer de saus klaar is voegen we de slagroom toe en laten nog even koken, onder
  • voortdurend roeren met de garde.
  • Voeg hier dan de champignons bij en de garnalen met hun kookvocht en de kokkels.
  • Warm dit nog even door en voeg als laatste de garnalenboter toe.
  • Schenk de saus over de vis en serveer.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk