Ajam Ketjap

Ajam Ketjap

Javaanse kip met ketjap
Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 1 rode ui (Fijngesneden)
  • 3 teentjes knoflook uitgeperst
  • 4 lomboks of 1 madame Jeanet peper als je van heel heet houdt
  • 0.5 theelepel Chinees 5-kruidenpoeder optioneel
  • Scheutje zoete ketjap
  • scheutje zoute ketjap
  • zout
  • theelepel ketumbar
  • theelepel trassi
  • zwarte peper
  • 1 sereh
  • 2 blaadjes salam
  • 1 schijf laos
  • 1 schijf gember
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 kippenbouillonblokje

Instructies

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilet in stukjes en doe ze in een schaal.
  • Doe er de helft van de fijngesneden ui bij en de geperste knoflook.
  • Snij de lomboks in ringen en voeg deze ook toe.
  • Dan de ketumbar, laos, djahé, zout, zwarte peper, salamblaadjes, 5-kruidenpoeder en een klein scheutje van de 2 soorten ketjap er bij en roer alles goed door elkaar. Je kunt het een tijdje laten marineren, maar dat is niet noodzakelijk.

Bereiding:

  • Verhit een wok en pof hier de trassi even een minuutje om en om, zodat ze nog lekkerder gaat smaken.
  • doe er de olie in.
  • Verhit de olie goed en voeg dan het theelepeltjes suiker toe.
  • Voeg voordat het gaat karameliseren de rest van de gesneden ui toe en bak deze een minuut.
  • Voeg dan de gemarineerde kip met kruiden en ketjap toe en bak alles even goed aan en verkruimel de trassi en het bouillonblokje er over.
  • Voeg de sereh (leg er een knoop in) toe en een scheutje water toe.
  • Laat het gerecht aan de kook komen en voeg dan naar smaak extra ketjap toe.
  • De kip moet minimaal een kwartier stoven, zodat het meeste vocht is ingekookt.
  • Het gerecht moet een mooie donkere kleur krijgen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Indonesië