Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 1 ,5 kg kip
- peper
- 6 eetlepels olie
- 1 prei in vingerbrede stukken gesneden
- 1 grote ui zeer fijngesnipperde
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepel sambal oelek
- 6 geraspte kemirienoten
- 1 theelepel goela Djawa
- 1 theelepel zout
- 2 blaadjes djeroek poeroet of 1 dungesneden stukje citroenschil
- 3 dl santen
- 200 gr panklare champignons
- 1 stukje asem ter grootte van een walnoot
- ketjap manis
Instructies
- Was de kip, ook inwendig, en snijd hem overlangs en overdwars in 4 stukken.
- Droog deze met keukenpapier en bestrooi het vlees met peper.
- Verhit de olie en bak de stukken kip daarin snel aan alle kanten mooi van kleur.
- Temper het vuur en doe de prei in de pan.
- Maak de ui, de knoflook, de sambal, de kemirienoten en de goela djawa met zout in een vijzel zo fijn mogelijk.
- Breng 2 dl water aan de kook, doe daar de djeroek poeroet blaadjes bij en voeg de stukken kip toe.
- Meng de santen door de fijngewreven kruiden en giet de vloeistof in de pan.
- Leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de kip sudderen.
- Snijd de champignons overlangs in niet te dunne plakken en doe die er na 15 minuten sudderen bij.
- Controleer na 5-10 minuten of het vlees gaar is.
- Leg het stukje asem in 3 eetlepels warm water, verwijder de pitten en de vezels en roer de vloeistof door de inhoud van de pan.
- Neem de djeroek poeroet uit de pan, proef de saus en voeg naar smaak ketjap, suiker of zout toe.