Amandel krans voor de Kerst uit Amsterdam

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) koffieroom
  • ½ eetlepel(s) citroensap
  • 12 bigarreaus
  • sinaasappelsnippers

Instructies

  • Haal de bladerdeeglapjes met een mes van elkaar en laat ze ca. 10 minuten ontdooien.
  • Verwijder de folie. 
  • Verwarm de oven voor op hete lucht 190 graden Celsius, conventioneel 200 graden Celsius.
  • Meng de amandelspijs met losgeklopt ei, koffieroom en citroensap.
  • Rol van de deeglapjes een lap van ca. 15 x 40 cm.
  • Vorm van het spijsmengsel een rol van ca. 37 cm.
  • Leg de spijsrol op het deeg.
  • Bestrijk de lange zijde van het deeg met water.
  • Rol het deeg om de spijsrol en plak de naad stevig vast.
  • Vorm van het deeg een krans, schuif de open uiteinden iets in elkaar en plak ze goed vast met water.
  • Leg de krans met de naad aan de onderzijde op de bakplaat.
  • Steek uit de rest van het deeg sterretjes en plak ze met water op de kerstkrans.
  • Bestrijk de krans met de losgeklopte eidooier.
  • Bak de kerstkrans in het midden van de oven in ca. 35 - 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Versier het gebak voor het serveren met bigarreaus en sinaasappelsnippers.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietips
Vervang de citroensap in de amandelspijs door marasquin
De kerstman wordt in Amerika en andere Engelstalige landen Santa Claus genoemd. Santa Claus is ontstaan uit de Nederlandse Sinterklaas. Kolonisten brachten het Sinterklaas-gebruik mee naar Amerika. In de negentiende eeuw veranderde Sinterklaas gaandeweg in Santa Claus, die, in plaats van op 5 december, met de kerst actief is. Ook het uiterlijk van de kerstman (baard en rood-wit pak) is afgeleid van de Nederlandse Sinterklaas
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak
Land van herkomst Nederland / Noord Holland