Ananas tarte tatin met gemberroom

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 50 gram poedersuiker
  • 175 gram boter
  • 2 eidooiers
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram fijne tafelsuiker
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 900 gram ananas vers of uit blik
  • 1 eetlepel Kirsch
  • toefjes munt

Voor de gemberroom:

  • 1 dl slagroom stijfgeklopte
  • 1 dl Griekse yoghurt
  • 2 bolletjes gember fijngehakt
  • 1 eetlepel suiker

Instructies

  • Klop de poedersuiker en 50 gr boter in een kom tot een romige dikke massa.
  • Klop de eidooiers erdoor en spatel het bakmeel er luchtig door.
  • Kneed het tot een zacht en soepel deeg en laat het afgedekt in de koelkast 30 minuten rusten.
  • Smelt 125 gr boter met de tafelsuiker in een steelpan, breng het aan de kook en laat het al roerend 3-4 minuten zachtjes tot een lichtbruine massa koken.
  • Laat het van het vuur af 1 minuut staan en klop er dan de crème fraîche door tot een gladde massa ontstaat (verwarm het zo nodig nog even).
  • Schenk het mengsel in de vorm en verdeel het over de bodem.
  • Maak de ananas schoon, snijd hem in plakken en verwijder de harde kern.
  • Verdeel de Ananas dakpansgewijs over de sirooplaag en besprenkel ze met de Kirsch.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel van 25 cm doorsnee, leg die op de ananas en vouw de randen langs de zijkanten om de ananas.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de taart in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Steek de taart los van de zijwanden, laat hem 2 minuten staan en keer hem dan op een ovenvaste schaal.
  • Schuif de schaal met de taart nog even onder grill tot de bovenkant karameliseert.
  • Spatel intussen de yoghurt, de gember en de suiker luchtig door de slagroom.
  • Snijd de taart in 6 punten, leg ze op de bordjes en garneer met de gemberroom en een toefje munt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Taart