Appelcharlotte met crème fraîche

AllerHande januari 2004
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 sneetjes witbrood casino / oud
  • 4 appels zoete bijv. Elstar
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 citroen

Instructies

  • Citroen schoonboenen en helft van schil raspen (vrucht wordt verder niet gebruikt).
  • Korst van sneetjes brood snijden en elk sneetje in vieren snijden.
  • Broodkwarten naast elkaar op werkvlak of op groot bord leggen.
  • Appels schillen, in 4 parten snijden, klokhuis verwijderen en partjes halveren.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • In koekenpan boter en suiker laten smelten, regelmatig roeren.
  • Vanillestokje in lengte opensnijden, met punt van mes merg eruit schrapen.
  • Merg door botermengsel roeren, ook lege vanillestokje in pan leggen.
  • Helft van botermengsel over broodrepen uitsmeren.
  • Rest van botermengsel op matig vuur nog 5 minuten laten bruisen, tot mengsel lichtbruin wordt (= karameliseren).
  • Appelstukjes en citroenrasp erdoor roeren en geheel nog ca. 15 minuten zachtjes laten stoven tot meeste vocht verdampt is en appelstukjes goed gaar zijn.
  • Af en toe omscheppen.
  • Vanillestokje uit pan nemen.
  • Wand en bodem van vormpjes met brood bekleden, door de broodkwarten, met besuikerde zijde buiten, elkaar overlappend in vormpjes te leggen.
  • Goed aandrukken.
  • Appel over vormpjes verdelen en nogmaals goed aandrukken.
  • Bovenkant van vormpjes afdekken met aluminiumfolie en op rooster in midden van oven zetten.
  • Charlottes ca. 30 minuten bakken, tot brood goudbruin is.
  • Crème fraîche met vork losroeren.
  • Vormpjes uit oven nemen, folie verwijderen en zijkant van charlottes met mes lossnijden.
  • Telkens bord op vormpje leggen, samen keren en even schudden, zodat charlotte uit vormpje loskomt.

Notities / Tips / Wijnadvies

Charlottes warm serveren, met royale schep crème fraîche.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gebak / Nagerecht
Land van herkomst Frankrijk