Äppelformar

appelgebakjes
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 eetlepel(s) boter
  • 125 gram suiker
  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • een mespuntje bakpoeder
  • Voor de vulling:
  • 2 eetlepel(s) boter
  • 2 zure appel geschild en fijngesneden
  • 12 eetlepel(s) abrikozenjam
  • amandelen
  • poedersuiker

Instructies

  • Roer de boter en de suiker tot een gladde romige massa met een mixer.
  • Klop dan het ei erdoor.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder samen en voeg dit bij het mengsel, met de vingers knedend tot een mooi glad deeg ontstaat.
  • Maak van dit deeg een bal, pak het in vetvrij papier en zet het een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • De gebakjes worden gemaakt in kleine ronde bakjes met een doorsnee van ongeveer 6 cm.
  • Snij na het koelen éénderde deel van het deeg af en zet dat terug in de koelkast.
  • Verdeel de rest van het deeg in 12 stukken en pers elk deel in een ingevet bakje op de bodem en tegen de wand.
  • Smelt de 2 eetlepels boter in een pan en voeg de appels toe.
  • Laat dit 2 minuten sudderen, de pan goed schuddend.
  • Vul de vormpjes met de appel, en doe in elk vormpje een lepel jam.
  • Bestrooi de vulling met amandelen.
  • Rol het achtergehouden deeg uit tot een plak van 6 mm. dik.
  • Steek hier met een glas 12 rondjes uit.
  • Maak de randen van deze rondjes nat met wat koud water en druk ze op de gevulde vormpjes.
  • Druk ze aan de rand dicht.
  • Bak daarna alles in het midden van de oven gedurende 30 tot 35 minuten.
  • Haal de gebakjes uit vormpjes en laat ze afkoelen.
  • Bestrooi ze voor het opdienen met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Gebak
Land van herkomst Zweden