Armeense yoghurt gerstesoep
Ingrediënten
Instructies
- Was de gerst of parelgort in een zeef schoon, breng het in een ruime pan met 1 liter water aan de kook, laat het een half uur zachtjes koken en zeef het.
- Roer de yoghurt in een ruime kom met 1 liter water om.
- Klop een glad deegje van 1 ei en de bloem en klop er dan 3 eieren bij.
- Klop de dunne yoghurt erbij en doe de massa over in een grote roestvrijstalen of geëmailleerde pan.
- Breng de soep al roerend tegen de kook aan (niet laten koken) en laat een paar minuten zacht trekken, zodat de soep bindt.
- Snipper het sjalotje en bak het in de olijfolie zachtjes goudbruin.
- Voeg de gerst toe, bak die kort mee en roer dit mengsel door de yoghurtsoep.
- Breng op smaak met zout en peper en roer er gehakte mint en peterselie bij.
- Lekker met Turks brood, bestreken met een beetje olijfolie en belegd met plakjes chorizo, vleestomaat en blaadjes basilicum, dat vervolgens 10 minuten in een hete oven is gelegd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie:
Vervang de gort door 50 gr tarwekorrels en 25 gr roggegrutten en laat die 1 nachtweken. Verder als boven. Schenk de soep in kommen en strooi er geknipte verse koriander over.