Asperges met een lichte Hollandaise saus

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Hollandaise saus

  • 2 ei
  • 1 ei
  • 2 theelepels citroensap
  • 75 gram boter
  • 4 eetlepels droge witte wijn
  • zout witte peper

Instructies

  • Snijd de harde einden van de asperges af en maak alle asperges even lang.
  • Schrap ze van boven naar beneden onder koud stromend water af.
  • Bind ze eventueel in kleine bosjes bij elkaar en zet ze in ruim kokend water met zout,
  • citroensap en een klein stukje boter, rechtop met de topjes net boven het wateroppervlak.
  • Laat ze in 10-15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Laat ze uitlekken.
  • Gebruik een roestvrijstalen pan; in een aluminium pan kunnen de asperges zwart worden.
  • Breng alles op kamertemperatuur.
  • De saus wordt au bain-marie bereid.
  • Gebruik een elektrische handmixer en een deegschrapper om de saus, die zich tijdens het roeren tegen de wand van de kom vastzet, los te maken.
  • Doe alle ingrediënten in een met kokend water omgespoelde kom.
  • Zet de kom in een pan waarin water tegen de kook aan wordt gehouden.
  • Blijf zolang met de mixer, waarin slechts een garde is bevestigd, op de laagste stand roeren tot de saus begint te binden. Dat gebeurt al na 2 minuten.
  • Neem de kom uit het heet waterbad en klop de saus onmiddellijk daarna met twee gardes in de mixer bij de hoogste stand op, niet veel langer dan 10 seconden.
  • Doe de saus over in een niet voorverwarmde sauskom.
  • U kunt aan de saus fijngehakte tuinkruiden toevoegen.
  • Ook kappertjes zijn er lekker bij.
  • Serveer het geheel met in julienne gesneden gekookte ham en hardgekookte eieren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Saus