Bell

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsgebraad
  • 2 worteltjes
  • 2 uien
  • 1 kleine selder
  • 2 preien
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje tijm
  • 2 kruidnagels
  • 5 jeneverbessen
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gr boter
  • 1 dl melk
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel kappertjes
  • snuifje nootmuskaat geraspt
  • 200 gr grof zeezout echt onontbeerlijk
  • peper

Instructies

  • Druk het gebraad aan alle kanten stevig in het zeezout en leg het in een kom met de rest van het zout eromheen.
  • Laat het in een koele omgeving twee dagen rusten, draai het gebraad een vijftal keren per dag om.
  • Vul voor de bereiding een grote kookpan met 1 liter water.
  • Voeg de schoongemaakte en kleingesneden groenten toe, samen met de laurier, de tijm, de kruidnagels, de jeneverbessen en de peper, gebruik geen zout meer.
  • Laat het gebraad in hetkoude water glijden, breng het aan de kook en houd de temperatuur een uur lang tegen het kookpunt; het gebraad moet gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
  • Haal het dan uit de pan en zeef de bouillon.
  • Smelt de boter in een klein pannetje en roer er met een houten lepel de bloem door.
  • Giet er een beetje bouillon en de lauwe melk bij en kruid met peper en nootmuskaat.
  • Voeg, als de saus wat is ingedikt, de losgeklopte eieren en de kappertjes toe.
  • Dit alles moet op een zacht vuurtje en onder voortdurend roeren gebeuren.
  • Snijd het vlees in plakken, schenk er de saus over en dien zeer warm op met gekookte aardappelen.

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt het gebraad ook koud opdienen met mayonaise en met frieten
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Kalfsvlees / Vlees
Land van herkomst België