Bladerdeegtaart
AllerHande 15 2004
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 2 stevige appels bijv. Elstar
- 1 stevige handpeer
- 2 eetlepels citroensap
- 125 g gedroogde vijgen
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels custardpoeder of 2 eetlepels maizena met 2 theelepels vanillesuiker
- 2 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- ½ zakje verse cranberry's à 350 g
- 50 g rozijnen
- 2-3 eetlepels melk
Instructies
- Bladerdeeg laten ontdooien.
- Met appelboor klokhuis uit appels en peer steken, fruit schillen.
- Appels en peer elk in 8 partjes snijden, partjes halveren en met citroensap besprenkelen.
- Vijgen in stukjes snijden, stugge steeltjes verwijderen.
- In kom suiker, custardpoeder, kaneel en kardemom mengen.
- Cranberry's, rozijnen, vijgen, peer en appel erdoor scheppen.
- Fruitmengsel over bodem van taartvorm verdelen.
- Plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap van 26 cm.
- Rand van taartvorm (24 cm) met water nat maken en deeglap over fruit leggen.
- Deeg met duim en wijsvinger tot schulprand op rand van vorm vastdrukken.
- Met appelboor in midden gaatje in deeg maken.
- Eventueel garneren met blaadjes, gemaakt uit restjes deeg.
- Taartvorm onverpakt in diepvries zetten.
- Eenmaal bevroren pie verpakken in diepvriesbestendige aluminiumfolie.
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Van aluminiumfolie klein rolletje maken en dat als 'schoorsteentje' in gaatje van deeg steken.
- Zo kan waterdamp tijdens bakken ontsnappen.
- Bevroren pie bestrijken met melk en in oven in ca. 40-50 minuten goudbruin en gaar bakken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Warm serveren, bijvoorbeeld met slagroomijs of losgeklopte crème fraîche.