Borstplaat
AllerHande november 2003
Ingrediënten
- 250 g fijne kristalsuiker
- 5 eetlepel(s) slagroom
Instructies
- Op aanrecht of hittebestendige snijplank vel bakpapier leggen en hierop vormpjes klaarleggen.
- In pan met dikke bodem suiker met slagroom en 2 eetlepels water op laag vuur verwarmen.
- Continu roeren met pollepel.
- Gesmolten suiker 3-5 minuten al roerend zachtjes laten doorkoken.
- Met pollepel testen of massa goed is: (methode 1) laatste druppel suikerstroop die van pollepel loopt trekt dun draadje of (methode 2) druppel die in kopje koud water valt, vormt direct hard balletje.
- Pan direct van vuur nemen en suikerstroop tijdens afkoelen continu stevig roeren, anders vormt massa te grove structuur.
- Als massa troebel en dikker begint te worden, deze razendsnel over ingevette vormpjesverdelen (tot ca. ½ cm dikte).
- Borstplaat 10-15 minuten laten afkoelen.
- Vormpjes voorzichtig op hun kant leggen en verder laten afkoelen.
- Vormpjes weer vlak leggen en nog eens 10 minuten laten afkoelen.
- Voorzichtig bakpapier eraf trekken en vormpjes verwijderen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Sinterklaas
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de
suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten
of geroosterde pijnboompitten door.