Boterplaatkoek

Porties: 20
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 30 gram verse gist bakker of 11/2 zakje gedroogde gist
  • zout
  • 30 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 2 dl lauwwarme melk

Voor de vulling:

  • 250 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram hazelnoten in plakjes
  • 100 gram amandelschaafsel
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • een spuitzak met gladde spuitmond
  • een met bakpapier beklede braadslede

Instructies

Deeg:

  • Zeef de bloem boven een kom, maak in het midden een kuiltje en verbrokkel de gist hierin.
  • Verdeel rondom de rand van het kuiltje 1 mespunt zout, de suiker, het ei en de eidooier en giet de melk over de gist.
  • Laat de gist onder roeren oplossen en kneed vanuit het midden de ingredinten tot een glad deeg.
  • Kneed het deeg nog ± 10 minuten door tot het soepel en stevig is.
  • Vorm het deeg tot een bal, bestuif die met bloem en leg hem in een kom.
  • Dek de kom met een vochtige doek af en laat het deeg op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.

Vulling:

  • Roer de boter en de poedersuiker met een mixer tot een romige massa en schep die in de spuitzak.
  • Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de braadslede.
  • Leg de deeglap in de braadslede en laat het deeg, afgedekt met een theedoek,
  • nog ± 15 minuten narijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Druk met de vingers kuiltjes in het deeg en prik het met een vork in.
  • Spuit het botermengsel in de kuiltjes.
  • Bestrooi de helft van het deeg met de hazelnoten en de andere helft met de amandelen.
  • Meng de suiker en de kaneel en strooi ook hiervan wat over het deeg.
  • Bak het deeg in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat de boterkoek iets afkoelen, snijd hem in stukken en laat die op een rooster verder afkoelen.
  • Bestrooi de koek voor het serveren met de rest van het suiker-kaneelmengsel.
  • Variatie: U kunt de kaneel door vanillesuiker vervangen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek