Boterplaatkoek
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 375 gram bloem
- 30 gram verse gist bakker of 11/2 zakje gedroogde gist
- zout
- 30 gram suiker
- 1 ei
- 1 eidooier
- 2 dl lauwwarme melk
Voor de vulling:
- 250 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram hazelnoten in plakjes
- 100 gram amandelschaafsel
- 50 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- een spuitzak met gladde spuitmond
- een met bakpapier beklede braadslede
Instructies
Deeg:
- Zeef de bloem boven een kom, maak in het midden een kuiltje en verbrokkel de gist hierin.
- Verdeel rondom de rand van het kuiltje 1 mespunt zout, de suiker, het ei en de eidooier en giet de melk over de gist.
- Laat de gist onder roeren oplossen en kneed vanuit het midden de ingredinten tot een glad deeg.
- Kneed het deeg nog ± 10 minuten door tot het soepel en stevig is.
- Vorm het deeg tot een bal, bestuif die met bloem en leg hem in een kom.
- Dek de kom met een vochtige doek af en laat het deeg op een lauwwarme plaats 30-40 minuten rijzen.
Vulling:
- Roer de boter en de poedersuiker met een mixer tot een romige massa en schep die in de spuitzak.
- Rol het deeg uit tot een lap ter grootte van de braadslede.
- Leg de deeglap in de braadslede en laat het deeg, afgedekt met een theedoek,
- nog ± 15 minuten narijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Druk met de vingers kuiltjes in het deeg en prik het met een vork in.
- Spuit het botermengsel in de kuiltjes.
- Bestrooi de helft van het deeg met de hazelnoten en de andere helft met de amandelen.
- Meng de suiker en de kaneel en strooi ook hiervan wat over het deeg.
- Bak het deeg in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
- Laat de boterkoek iets afkoelen, snijd hem in stukken en laat die op een rooster verder afkoelen.
- Bestrooi de koek voor het serveren met de rest van het suiker-kaneelmengsel.
- Variatie: U kunt de kaneel door vanillesuiker vervangen.