Bruine bonensoep a la Sandra uit de slowcooker

Bruine bonensoep a la Sandra uit de slowcooker

(voor 10 tot 12 koppen, 2 punten per persoon)
(Deze hoeveelheid past alleen in een 6 liter slowcooker of groter!!)






Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 gram bruine bonen gedroogde / Hak(12 uur voorweken in 1,5 liter water!)
  • 1 knolselderij geschild en in blokjes
  • 500 gram aardappels in blokjes
  • 3 stengels bleekselderij klein gesneden
  • 1 middelgrote winterpeen in hele plakken of halve maantjes
  • 1 prei in halve ringen gesneden
  • 2 uien grof gesnipperd
  • 1 rode peper klein gesneden
  • 4 teentjes knoflook gerookte / in plakjes gesneden
  • 200 gram bacon broodbeleg, klein gesneden
  • 500 gram kipfilet gerookte / in blokjes gesneden
  • 1 pot vleesfond 380 ml
  • 4 blokjes vleesbouillon verkruimeld
  • 3 laurierblaadjes in een kruidenbol)
  • 4 kruidnagels in een kruidenbol
  • 1 pak tomaten 500 gram gezeefde
  • 1 dessertlepel foelie
  • 1 dessertlepel bonenkruid
  • 1 bos(jes) selderij klein gehakt
  • 600 ml water

Instructies

  • Als je alles hebt voorbereid, dus de bonen 12 uur geweekt en alles hebt gesneden, kan alles, behalve de gerookte kip en de selderij in de slowcooker.
  • Ik heb het in de volgende volgorde in de slowcooker gedaan: uien - bonen - vleesfond - knolselderij - bleekselderij –-prei – rode peper – knoflook – foelie - bonenkruid - bouillonblokjes- (de kruidnagels en de laurierblaadjes, die doe ik in een kruidenbol)- wortel - gezeefde tomaat - bacon - aardappelen - 300 ml water.
  • De kruidnagels en laurierblaadjes doe ik in een kruidenbol en die doe ik tussen het eten.
  • Zet de slowcooker 8 uur op low.
  • Na 4 uur kun je het roeren en voeg je nog eens 300 ml heet water toe, dan de deksel er weer op tot je het laatste uur een beetje moet pureren en de gerookte kip erbij moet doen.
  • Pureer het laatste uur met de staafmixer een klein beetje grofweg de soep.
  • Er moeten nog wel lekker hele plakjes wortel enz. in zitten dus niet helemaal pureren.
  • Doe dan meteen de gerookte kip erbij en laat het laatste uurtje nog lekker op low staan met deksel op de pan.
  • Doe de selderij er pas bij als het helemaal klaar is.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Slowcooker / Soep
Land van herkomst Nederland