cantuccini

Cantuccini van iltramonto

cantuccini of biscotti di Prato zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in de regio Toscane. In Toscane worden de cantucci vaak gesopt in de zoete Vin Santo wijn.
Inmiddels wordt deze lekkernij in heel Italië en nu ook in heel de wereld gegeten en hier in Noord-Italië worden de cantucci in de zoete Verduzzo wijn gedoopt. Ook zonder zoete wijn is het een heerlijk knabbelkoekje.
Onderstaand het recept zoals onze Italiaanse vriendin in Pertegada haar cantucci maakt. De enige aanpassing die ik maakte is volkorenbloem te gebruiken in plaats van gewone witte bloem.Alles kan, niets moet…..
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 hele eieren
  • 250 gram suiker
  • 250 gram volkorenbloem plus ‘extra’
  • mespuntje zout
  • 1 zakje vanille suiker
  • rasp van 1 citroen
  • 150 gram amandelen met vel
  • 2 theelepel gist voor gebak/zoete gerechten

Instructies

  • Eieren, suiker, vanillesuiker en zout flink (lang) mixen tot een schuimige massa.
  • Citroenrasp, bloem en gist toevoegen.
  • Dan wordt het deeg/beslag al dikker en zul je de rest met ‘de hand’ moeten vervolgen.
  • Afhankelijk van de grootte van de eieren die je gebruikt, kan het deeg iets te plakkerig zijn.
  • Voeg dan wat bloem toe.
  • Als laatste de amandelen (geheel of in hele grove stukken) toevoegen.
  • Deeg in tweeën delen en 2 lange plakken maken en op bakpapier uitrollen (eventueel op het bakpapier een beetje bloem strooien).
  • Ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 160/170 graden (aantal minuten en temperatuur afhankelijk van welke oven je gebruikt)
  • Houdt de oven goed in de gaten.
  • De cantucci’s moeten vooral niet te donker worden
  • Uit oven nemen en temperatuur van oven verlagen naar 100 graden.
  • Met scherp mes tot gewenst formaat snijden
  • Opnieuw in oven (100 graden) voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • De cantucci moeten in feit indrogen en niet te donker bakken.
  • Laten afkoelen en lekker opeten!

Notities / Tips / Wijnadvies

(Je kunt de cantucci bewaren in goed afgesloten trommel)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Italië