Capuns

Engadiner snijbietrolletjes
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 300 g meel
  • 4 eieren
  • l melk
  • water
  • 1 tl zout afgestreken
  • 100 g spek
  • 100 g rauwe ham in 3 mm dikke plakken
  • 100 g Zwitserse salami of Kaminwurz
  • 4 takjes peterselie
  • 1 bos lenteuitjes
  • 700 g snijbietbladen
  • 3 el olijfolie
  • l bouillon

Voor de saus:

  • 1 rode ui of 2 kleine witte uien / fijngesnipperd
  • 2 el boter
  • ¼ l bouillon
  • ¼ l room
  • 1 stukje citroenschil
  • ½ citroen
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat
  • een snufje Cayennepeper
  • 1 scheutje Worcestersauce er zijn vegetarische varianten te koop
  • 50 g spek flinterdun gesneden

Instructies

  • Doe het meel, de eieren en het zout in een kom.
  • Sla voeg vervolgens zeer grondig en ferm de melk met een houten lepel door het meel.
  • Voeg dan zoveel water toe, tot een glad en taai deeg is ontstaan. Tijdens het vele telkens omhoog kloppen van het deeg moet er lucht worden ingesloten.
  • Laat dit deeg minstens 1 uur, liever een hele dag tot rust komen.
  • Pas dan spek, ham en worst in kleine blokjes snijden, de kruiden fijnsnijden en erdoor kloppen.
  • De snijbietbladen kort in kokend water blancheren, eruit nemen en in ijswater laten schrikken.
  • Afhankelijk van de grootte kunnen de bladen moeten worden gehalveerd.
  • Laat ze op een theedoek drogen.
  • De rolletjes moet maximaal zo groot als een duim worden. Neem daarvoor met een (grote) dessertlepel een schep van het deeg en leg dit midden op een blad.
  • Vouw eerst de zijkanten erover en wikkel dan de andere einden er omheen.
  • Leg de rolletjes (met de naad naar beneden) dicht naast elkaar in een brede platte pan, waarin eerst 2 à 3 eetlepels olijfolie zijn verhit.
  • Giet er wat bouillon over en breng dit aan de kook.
  • Laat ongeveer 10 min. op een laag vuur gaar stoven.
  • Intussen voor de saus de uien in boter zacht bakken, niet bruin laten worden.
  • Bouillon en room toevoegen en een kwartier zachtjes laten sudderen.
  • Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, Cayennepeper, citroenschil en de Worcestersauce.
  • Pureer met een staafmixer en voeg naar smaak ng wat citroensap toe.
  • Snij de spek in dunne reepjes en bak ze knapperig.
  • Schik de capuns op borden, schenk de saus er versierend omheen en strooi er wat knapperige spekjes over.

Notities / Tips / Wijnadvies

Engadiner = uit het Inndal, Graubünden.
Serveer dit met vers brood of aardappelen met een lepel van de kostelijke saus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Zwitserland