Chipolatapudding 2

AllerHande augustus 2001
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 4 dl melk
  • 50 g lange vingers
  • 50 g blanke rozijnen
  • ½ dl marasquin slijter
  • ½ bakje bigarreaux à 100 g
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 3 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 theelepel olie om in te vetten

Instructies

  • Vanillestokje opensnijden.
  • In pan melk met vanillestokje verwarmen en ca. 20 minuten zachtjes laten trekken.
  • Boven kom lange vingers in stukjes breken.
  • Rozijnen toevoegen en geheel besprenkelen met marasquin.
  • Bigarreaux in kleine stukjes snijden.
  • Puddingvormpjes dun invetten met olie.
  • In kom met ruim koud water gelatine ca. 5 minuten weken.
  • In kom eierdooiers met 75 g suiker schuimig kloppen.
  • Vanillestokje uit melk verwijderen.
  • Beetje melk door dooiermengsel roeren en dan dooiermengsel al roerend aan warme melk toevoegen.
  • Geheel al roerend verwarmen tot gebonden vla ontstaat.
  • Gelatine uitknijpen en van vuur af al roerend in hete vla oplossen.
  • Vla laten afkoelen tot geheel geleiachtig wordt.
  • In kom slagroom met rest van suiker stijf kloppen.
  • ¾ deel van slagroom door vla spatelen.
  • Lange vingers en rozijnen met marasquin en bigarreaux er luchtig door scheppen.
  • Mengsel overdoen in puddingvormpjes en bovenkant gladstrijken.
  • Puddinkjes in koelkast in ca. 1½ uur laten opstijven.
  • Rest van slagroom overdoen in spuitzak en tot gebruik in koelkast bewaren.
  • Puddingvormpjes één voor één enkele seconden in bak met heet water houden.
  • Bordje erop zetten, samen keren en puddinkje op bordje laten glijden.
  • Garneren met toefjes slagroom.

Notities / Tips / Wijnadvies

Variatietip:

Chipolatapudding met amandelen: Voeg met de bigareaux ook 1 zakje fijngehakte garneeramandelen (45 g) toe aan het puddingmengsel. Chipolatapudding met bitterkoekjes: Vervang de lange vingers door bitterkoekjes en week deze met de rozijnen in sinaasappellikeur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Nagerecht
Land van herkomst Nederland