Chocolade meringue taart met aardbeien en frambozen

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 eiwitten
  • 250 gram poedersuiker
  • 3 el cacaopoeder
  • 1 el goede kwaliteit balsamico azijn
  • 500 ml slagrom
  • 3 el suiker
  • 250 gram frambozen
  • 250 gram aardbeien -

Garnering:

  • cacaopoeder en grof geraspte pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakblik met keukenpapier en leg een bordje van ongeveer 10-12 cm doorsnede op z’n kop op het bakpapier zodat je met een potlood een cirkel kan trekken.
  • Zo krijg je straks allemaal dezelfde grootte meringues.
  • In totaal heb ik er 4 gebakken van 12cm doorsnede.
  • Klop de eiwitten met een handmixer of keukenmachine totdat het mengsel net zachte pieken krijgt.
  • Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker toe en klop door tot het eiwit stijve pieken vormt.
  • Pas op dat je niet te lang door blijft kloppen, want dan kun je weer overnieuw beginnen met nieuw eiwit.
  • Zeef de cacaopoeder boven het stijve eiwit en schep dit luchtig erdoor samen met de balsamicoazijn.
  • Verdeel het eiwitmengsel vervolgens over je 4 rondjes op het bakpapier.
  • Het is leuk als je meringues nog wat pieken bovenop hebben.
  • Zet je bakblik in de oven en draai de temperatuur terug tot 140 graden.
  • Bak de meringues in ongeveer 60-75 minuten gaar.
  • Open de oven niet terwijl je ze bakt, maar kijk wel af en toe door het raampje.
  • Als je de meringue licht ziet barsten aan de bovenkant dan zijn ze gaar.
  • Haal de meringues uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
  • Ik heb de 4 meringues trouwens in 2 delen moeten bakken, omdat mijn oven niet groot genoeg was.
  • En dan nu het moeilijke deel van het hele verhaal: de meringues losmaken van het bakpapier.
  • Dit moet je met heel veel beleid doen, want anders breken je meringues alle kanten op.
  • Wees lief en neem de tijd, dan komt het goed.
  • Nog een trucje: als je een kunststof/rubberen spatel hebt, schuif je deze heel rustig onder de meringue.
  • Draai de spatel vervolgens (wederom rustig) rond onder de meringue en zo maak je ‘m (meestal) zonder teveel breken los van het bakpapier.
  • Klop de slagroom stijf met de suiker en zet klaar, samen met een bakje frambozen en aardbeien.
  • Ongeveer 3/4 van het fruit gaat tussen de laagjes en de laatste kwart komt bovenop.
  • Tijd voor het bouwen van de laagjes.
  • Onderop begin je met een meringue, vervolgens een laag slagroom en daarna een laag fruit. Dit herhaal je totdat je eindigt met een bergje fruit bovenop.
  • Rasp hier royaal wat pure chocolade over en garneer met cacaopoeder (doe dit met een fijn zeefje zodat het mooi verdeeld is).
  • Gelijk serveren aan je gasten en genieten!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Chocolade / Taart