Chocolademoussetaart met sinaasappel van Astrid Veltman
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- zout
- 65 gram witte basterdsuiker
- 135 gram koude boter
Voor de chocolademousse:
- 200 gram pure chocolade in stukjes
- 1 ½ dl volle melk
- 2 dl slagroom
- 40 gram suiker
Voor de garnering:
- 5 sinaasappels
- een zandtaartvorm van 20 cm doorsnee
- bakpapier
- een steunvulling
Instructies
Deeg:
- Zeef de bloem, het zout en de basterdsuiker boven een kom.
- Snijd de boter met 2 messen door de bloem tot hij fijn is verdeeld en kneed het snel tot een soepel deeg.
- Leg het deeg in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol het deeg uit en bekleed er de taartvorm mee.
- Bedek het deeg met het stuk bakpapier en verdeel de steunvulling over.
- Bak het deeg 6 minuten in het midden van de oven.
- Verwijder het papier en de vulling, prik gaatjes in het gebak en bak de bodem in nog 8-10 minuten lichtbruin en haar.
- Stort de bodem op een taartrooster en laat hem afkoelen.
Mousse:
- Laat de chocolade met de melk in een kom boven een pan met heet water (au bain-marie) al roerend smelten.
- Laat het mengsel afkoelen tot dik vloeibaar.
- Klop de slagroom met de suiker stijf en schep die in 3 porties door het chocolademengsel.
- Zet de chocolademousse 1 uur in de koelkast.
Garnering:
- Schil de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
- Strijk de chocolademousse over de taartbodem uit en verdeel er de partjes sinaasappel over.