Hemelse Chocoladetaart met Peer

Porties: 6
Bereidingstijd: 3 uur 29 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de perenjam:

  • 2 conference peren in blokjes
  • 200 g rietsuiker
  • ½ kaneelstokje
  • 1 stukje gember ongeveer 1/2 cm, gesnipperd
  • ½ steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs

Voor de taart:

  • 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg
  • 150 g perenjam zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 200 g gehakte chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 50 g suiker
  • 50 g roomboter in kleine stukjes
  • Gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen ter garnering
  • 500 g gedroogde witte bonen om te gebruiken als blindbakvulling

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Rol het deeg uit (inclusief bakpapier) en leg het in een quichevorm (28 cm).
  • Versterk de rand met het overgebleven deeg.
  • Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
  • Leg bakpapier op het deeg in de vorm en verdeel hier de gedroogde witte bonen over.
  • Bak de taartbodem onderin de oven op 200°C gedurende 25-30 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Haal de bonen uit de taartbodem en bak de bodem nog eens 8-10 minuten droog in de oven tot deze mooi gekleurd is.
  • Terwijl de taartbodem bakt, bereid je de chocoladeganache en de perenjam voor.
  • Voor de ganache: Breng de room met de suiker aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
  • Laat 4-5 minuten staan en roer dan de ganache glad met een garde.
  • Voeg vervolgens de stukjes boter één voor één toe aan de ganache, roer goed door.
  • Voor de perenjam: Doe alle ingrediënten in een middelgrote pan en breng aan de kook.
  • Laat pruttelen tot de peren zacht zijn geworden.
  • Verwijder het kaneelstokje en de steranijs.
  • Pureer het mengsel en laat het afkoelen.
  • Giet 150 ml van de perenjam in de afgekoelde taartbodem en laat dit kort (10-15 minuten) opstijven in de koelkast.
  • Giet vervolgens de ganache over de jam tot net onder de rand van de taart.
  • Als de ganache wat stijver is geworden, verwarm deze dan kort tot deze mooi vloeibaar is.
  • Plaats de taart in de koelkast en laat deze 3 uur opstijven.
  • Garneer de taart voor het serveren met gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geniet van deze heerlijke chocoladetaart met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Dessert / Fruit / Hartige taart
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch