Eendenborst op witlof met Marsala saus en gebakken Rosevale aardappels

Porties: 3
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) notenolie
  • peper
  • zout
  • 1 flesje citroensap
  • 200 gram rietsuiker

voor de saus:

  • 2,5 dl wildfond
  • 2 dl marsala
  • 100 gram boter ijskoude
  • ½ bos salie

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de witlof stronkjes in grove julienne en doe ze in een glazen schaal
  • Besprenkel met citroensap, suiker, zout en peper.

Voor de saus

  • Alle ingrediènten (m.u.v. de boter!!!) in een steelpan inkoken tot slechts enkele eetlepels stroperige vloeistof,
  • Zeef evt. de saus om de salie blaadjes te verwijderen.

Bereiding:

  • De eendenborsten inkruisen aan de vetzijde zodat een ruitjespatroon ontstaat.
  • Bak het vlees vervolgens in een zeer hete bakpan aan de vetzijde 2 minuten op hoog vuur.
  • Draai het vlees om en schroei ook de vleeszijde in 2 minuten dicht.
  • Dit geeft het vlees een krokant korstje.
  • Daarna het vlees terugkeren op de vetzijde en in 8 minuten op laag vuur mooi rosé braden.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Verhit een wok op hoog vuur.
  • Voeg olie toe en laat de uitgelekte witlof snelslinken en warm worden.
  • Zet de saus opnieuw op het vuur tot het goed kookt.
  • Neem de pan van het vuur en ga de saus monteren met de koude boter.
  • Saus monteer je door al roerende de ijskoude boter in 4 delen toe te voegen.
  • Zorg dat de boter totaal wordt opgenomen in de saus

Afwerking

  • Maak in het midden van de warme borden een bedje van de witlof.
  • De eendenborst op het bedje van witlof placeren.
  • Het geheel napperen met de saus.
  • Serveer daarbij wat aardappels of paddestoelenrisotto uit de stoomoven!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Gevogelte / Groenten