Eendenboutjes uit Gascogne

Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 eendenboutjes
  • 1 uitje
  • peper
  • zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 boeketje hysop salie, tijm en munt
  • 3 dl Madiran rode wijn uit de streek
  • 1 winterwortel
  • peterselie

voor de saus

  • 100 g gewelde pruimedanten zonder pit
  • ½ dl armagnac
  • 1 eetlepel eendenvet
  • 30 g sjalotjes in ringen
  • 1 eetlepel bloem

Instructies

  • Bak het vlees, te beginnen met de velkant, op matig vuur goudbruin.
  • Schenk vrijwel al het vet in een potje.
  • Bak het uitje even mee en strooi er peper en zout over.
  • Voeg de uitgeperste knoflook, de geschilde bleekselderij in stukjes en de wijn toe en laat, onder deksel, 1½ uur stoven.
  • Doe het laatste halfuur de winterwortel bij, als volgt gesneden: schil hem met een dunschiller, maak in de lengte ondiepe V-kepen en snijd de wortel in dikke plakken om bloempjes te krijgen.
  • Het bereiden gaat Vlugger in de snelkookpan, 20 minuten onder de hoogste druk en daarna nog 5 minuten met de plakken wortel erbij.
  • Week intussen de pruimedanten afgedekt in de armagnac.
  • Houd de boutjes op een lage schotel warm en leg de wortels eromheen.
  • Verhit voor de saus 1 eetlepel van het weggeschepte vet in een pannetje en fruit de sjalotjes erin.
  • Voeg de bloem toe en vervolgens al roerend het stoofvocht (zonder boeketje), met zo nodig wat water.
  • Laat kort koken tot een gebonden saus en schep die vlak voor het serveren met de even meegewarmde pruimen over de eend.
  • Garneer met peterselie.

Notities / Tips / Wijnadvies

Geef er stokbrood en Madiran bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Eend / Gevogelte
Land van herkomst Frankrijk