Elfstedenbliksem van Astrid Veltman

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 kg aardappels
  • 600 gram doorregen rookspek
  • 2 eetlepels azijn
  • peper zout

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze in partjes en verwijder de klokhuizen.
  • Breng in een pan op hoog vuur 2 dl water met de kaneel, de suiker en de partjes peer aan de kook, sluit de pan en stoof de peertjes ± 1/2 uur op laag vuur.
  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in vieren.
  • Voeg ze, zo nodig met wat water, aan de peertjes toe en stoof zachtjes door tot de aardappelen en de peren gaar zijn.
  • Snijd het spek in plakken van 1/2 cm dik en bak die op matig vuur aan beide kanten goudgeel.
  • Neem ze uit de pan en houd ze warm.
  • Schep de azijn, peper, en het spekvet door het gare peer-aardappelmengsel.
  • Breng het geheel op smaak en leg de gebakken plakjes spek erop.
  • Serveer met roggebrood, boter en met mosterd, om het spek mee te besmeren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Fruit / Groenten / Stamppot / Vlees
Land van herkomst Friesland