bobottie

Bobotie met Geelrijst

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

Voor de Bobotie:

  • 800 gram lamsgehakt of mager rundergehakt
  • 2 grote uien fijngehakt
  • 1 snee brood zonder korst geweekt in 1 kop melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • ½ theelepel peper
  • 1 theelepel kurkuma geelwortel
  • 12 halve amandelen
  • ½ kop rozijnen
  • 5 citroenbladeren of laurierbladeren
  • 3 eetlepels vruchtenchutney
  • Olie of margarine om te bakken
  • Ingrediënten voor Geelrijst:

Voor de Geelrijst:

  • 2 kopjes langkorrelige rijst goed gewassen
  • 3 kopjes water
  • 2 eetlepels lichte bruine suiker of geelsuiker
  • 5 cm pijpkaneel
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels kurkuma geelwortel
  • ¼ kopje rozijnen
  • 2 eetlepels boter
  • 4 eetlepels citroensap

Instructies

Voor de Bobotie:

  • Verhit een beetje olie in een pan en fruit de fijngehakte ui op middelhoog vuur tot goudbruin.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul op hoog vuur.
  • Knijp het geweekte brood uit en prak het met een vork fijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de Bobotie, behalve 1 ei, een half kopje melk, 6 halve amandelen en de citroen- of laurierbladeren.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in een ingevette ovenschaal.
  • Steek de citroen- of laurierbladeren horizontaal in het gehaktmengsel en verdeel de overgebleven amandelen erover.
  • Bak de Bobotie gedurende 15-20 minuten op 180 graden Celsius in de oven.
  • Meng het overgebleven ei met melk en verdeel dit mengsel over de Bobotie.
  • Bak verder tot het ei gestold is.

Voor de Geelrijst:

  • Breng het water aan de kook en voeg de rijst, suiker, pijpkaneel, zout, kurkuma en rozijnen toe.
  • Kook de rijst afgedekt in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Roer vervolgens voorzichtig de boter en het citroensap door de rijst en laat het even uitdampen tot het een luchtige structuur heeft.
  • Verwijder de pijpkaneel voor het serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Lamsvlees / Rijst / Rundvlees / Vlees
Land van herkomst Afrika