Estlandse Pirog

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

voor het deeg

  • 375 g bakkersbloem
  • 1 zakje instantgist
  • dl melk lauwe
  • 25 g boter zachte
  • 2 theelepels zout

voor de vulling

  • 2 eetlepels boter
  • 500 g wittekool fijngesneden
  • 2 uien gesnipperde
  • 1 eetlepel dillezaad
  • 4 eetlepels dillegroen fijngesneden ,eventueel diepvries
  • witte peper
  • zout
  • 3 eieren
  • 1 ei losgeklopt om te bestrijken

Instructies

  • Doe de bloem in een deegkom en meng hem met de gist, de melk en de boter.
  • Kneed dit even, doe er dan het zout bij en kneed tot een soepel deeg ontstaat. Doe er eventueel nog wat melk of bloem bij.
  • Dek de kom af met een vochtige doek, en laat bij kamertemperatuur ± 15 minuten rijzen tot tweemaal de omvang.
  • Bak de kool met de ui en het zaad omscheppend in de boter tot het rauwe eraf is (laat niet kleuren) en laat afkoelen.
  • Meng dit met flink peper, zout en het dillegroen.
  • Kook de eieren 10 minuten, laat ze schrikken, pel ze en hak ze klein.
  • Meng ze voorzichtig met de kool.
  • Rol het gerezen deeg op een werkvlak met bloem uit tot twee lappen van ± 40 x 25 cm.
  • Leg één ervan op de bakplaat, bedek hem met het koolmengsel, maar laat daarbij een randje vrij.
  • Schulp dat randje met wijsvinger en duim mooi uit.
  • Bedek de kool met de tweede lap en bestrijk die met ei.
  • Klop het schulprandje erover en druk het met een vinger aan.
  • Prik de bovenkant vele malen met een vork in en bak de pirog op de middelste richel een halfuur bij 200°C.
  • Geef er de room en een biertje bij.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Estland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch