Friese witlofstampot

Friese witlofstampot

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kilo geschilde aardappelen
  • 1 kilo witlof
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 kruidenbouillontablet
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • geraspte Friese nagelkaas
  • boter

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd die in stukken.
  • Maak de witlofstruikjes schoon, was ze, laat ze uitlekken en snijd ze in grove stukken.
  • Kook de aardappelen in lichtgezouten water gaar.
  • Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
  • Smelt een klontje boter in een diepe koekenpan en voeg de grofgesneden witlof toe.
  • Verkruimel het kruidenbouillontablet erboven.
  • Laat het geheel op laag vuur in ca. 20 minuten gaar stoven.
  • Voeg daarna de crème fraîche en wat peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Meng alles goed door elkaar. Voeg hierna de puree toe en vermeng weer alles.
  • Doe de inhoud van de pan over in een vuurvaste ovenschaal.
  • Bestrooi het geheel met de geraspte nagelkaas.
  • Leg er hier en daar klontjes boter op en laat het gerecht in een warme oven of onder een voorverwarmde grill een lichtbruin korstje krijgen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Lekker met gerookte zalm, varkenslappen of zelfs een gehaktbal.
Ook kunt u gebakken hamreepjes aan het gerecht toevoegen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Stamppot
Land van herkomst Friesland / Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch